Με διαδικασίες-εξπρές η συμφωνία στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Με διαδικασίες-εξπρές η συμφωνία στη Βουλή της ΠΓΔΜ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 Ιουνίου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ώστε να επικυρώσει κοινοβουλευτικά τη συμφωνία της Πρέσπας ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια που υπεγράφη πριν από δύο ημέρες. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου χθες και το προώθησε στη Βουλή, όπου άμεσα θα αρχίσει η συζήτησή του σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι ήδη έχει συγκαλέσει έναρξη των συζητήσεων για σήμερα το πρωί, ώστε οι διαδικασίες να κυλήσουν το ταχύτερο δυνατόν. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Ηδη το νομοσχέδιο έχει κριθεί συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ως εκ τούτου προωθήθηκε στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων, όπου προεδρεύει ο Αρτάν Γκρούμπι από το αλβανικό κόμμα DUI. Πρόκειται, βεβαίως, για ελιγμό, ώστε να αποφευχθεί η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής της γείτονος, όπου προεδρεύει ο σκληροπυρηνικός πρώην ΥΠΕΞ και μέλος του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ενα επιπλέον πλεονέκτημα της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων είναι ότι εκεί τα νομοσχέδια μπορεί να λάβουν την οδό του κατεπείγοντος. Αλλωστε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα περάσουν όλες οι συνδεδεμένες συζητήσεις. Πρακτικά, η κοινοβουλευτική επιτροπή θα πρέπει να συζητήσει το νομοσχέδιο για δύο ημέρες, προτού αυτό διαβιβαστεί στην ολομέλεια, όπου και θα ψηφιστεί.

«Οχι» από Ιβάνοφ

Σε δηλώσεις στη σκοπιανή εφημερίδα Nevizan Vesnik, ο κ. Μιλόσοσκι κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι παίζει διαδικαστικά παιχνίδια «λόγω έλλειψης ουσιαστικών επιχειρημάτων». «Αγκάθι» για το χρονοδιάγραμμα της γειτονικής Βουλής είναι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έχει εκφράσει τη διαφωνία του για τη συμφωνία και προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει. Το βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στην παρούσα φάση είναι ότι ο κ. Ιβάνοφ έχει, με βάση το σύνταγμα της χώρας του, τη δυνατότητα να κρατήσει το νομοσχέδιο μέχρι και επτά ημέρες προτού αποφασίσει τι θα κάνει με αυτό.

Στην ΠΓΔΜ τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν αντιδράσεις, αν και κρίνονται μάλλον περιορισμένες. Οι πιο σοβαρές καταγράφηκαν στο Μοναστήρι, όπου το βράδυ της Κυριακής διαδηλωτές έκαψαν το αυτοκίνητο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Χάρι Λόξενετς, που είχε μεταβεί στην τελετή των Πρεσπών. Η συγκέντρωση του VMRO στο Μοναστήρι ήταν μεταξύ 1.500 και 5.000 ατόμων (η πρώτη εκτίμηση ανήκει στην κυβέρνηση, η δεύτερη στο VMRO), με κεντρικό ομιλητή τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρο του κόμματος, που κατηγόρησε τον κ. Ζάεφ για «συνθηκολόγηση». Στα Σκόπια οι διαδηλωτές ήταν περίπου 2.000, με κεφαλή τους ακραίους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ και μέλη ενός ρωσόφιλου κόμματος της γείτονος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή