Προαπαιτούμενο η συνταγματική αναθεώρηση

Προαπαιτούμενο η συνταγματική αναθεώρηση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα τόσο προς την ΠΓΔΜ για τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει και τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει για την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προκειμένου η συμφωνία που υπέγραψαν την Κυριακή στις Πρέσπες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ να εφαρμοστεί, όσο και προς την Τουρκία, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ινδίας Ram Nath Kovind. «Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε τη νατοϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική», σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, «κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό».

Κατά συνέπεια, σημείωσε, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα τόσο σε σχέση με «την έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας» της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., όσο και ως προς την πρόσκλησή της στο ΝΑΤΟ, προϋποθέτουν «προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση –όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με τη μεταξύ μας συμφωνία– δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό διεθνείς συνθήκες οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμά του».

Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ούτε αυτή η εύνοια είναι άνευ όρων. Προϋποθέτει, όπως είπε, τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου και, άρα, «τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 – οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.E.». Τέλος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η οποία, τόνισε, «δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία που θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων» στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι πλήρες μέλος της Eνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή