Ισπανία: «Οχι» στον ελλιμενισμό, «ναι» στο άσυλο

Ισπανία: «Οχι» στον ελλιμενισμό, «ναι» στο άσυλο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΝΘΙΑ. Επειτα από μία εβδομάδα στη θάλασσα, οι 629 διασωθέντες και το νεογνό που ήρθε στο φως στο κατάστρωμα του «Aquarius» έφθασαν την Κυριακή στο λιμάνι της Βαλένθια, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο στην Ισπανία ή στη Γαλλία. Η ισπανική κυβέρνηση ευχαρίστησε για τη συνεργασία τη γαλλική, η οποία στέλνει στην Ισπανία ειδικούς της υπηρεσίας ασύλου, καθώς περίπου οι μισοί νεοαφιχθέντες σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση στη Γαλλία.

Αυτός είναι ο συμβιβασμός στον οποίο προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος, από τη μία πλευρά, επέκρινε σφόδρα την άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί το «Aquarius» και, από την άλλη, απαγόρευσε τον ελλιμενισμό του στην Κορσική, παρά το πράσινο φως των τοπικών αρχών. To «Aquarius» βρέθηκε κοντά στην Κορσική πέντε ημέρες αφότου η Ιταλία αρνήθηκε να το δεχθεί.

Δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionWay κατέγραψε αποδοχή της απόφασης του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν σε ποσοστό 56%, ενώ το ποσοστό όσων υποστήριξαν ότι έπρεπε να είχε δοθεί άδεια ελλιμενισμού στο «Aquarius» ήταν 42%. Φθάνοντας στο ισπανικό λιμάνι, το ένα τρίτο των επιβαινόντων χρειάστηκε ιατρική βοήθεια αλλά όχι νοσηλεία, ενώ στο νοσοκομείο χθες παρέμεναν 10, περιλαμβανομένης και της μητέρας με το νεογνό. Οι ναυαγοί είχαν εντοπιστεί στα ανοικτά της Λιβύης το περασμένο Σαββατοκύριακο.

O ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, Φιλίπο Γκράντι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αίσιο τέλος της περιπλάνησης του Aquarius, αλλά τόνισε ότι έπρεπε να είχε αποφευχθεί, καθώς θέτει κακό προηγούμενο. «Η διάσωση στη θάλασσα είναι μία πάρα πολύ σημαντική αρχή και δεν πρέπει να την αμφισβητούμε», είπε ο Γκράντι. «Οι δισταγμοί για το δικαίωμα αποβίβασης των διασωθέντων θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο πρόσφυγες και μετανάστες αλλά οποιονδήποτε βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή