Πανελλαδικές: Οι πρώτες εκτιμήσεις και απαντήσεις στα θέματα της Βιολογίας

Πανελλαδικές: Οι πρώτες εκτιμήσεις και απαντήσεις στα θέματα της Βιολογίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταία μέρα των Πανελλαδικών σήμερα, για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν για το Επιστημονικό Πεδίο Υγείας και Ζωής. Οι υποψήφιοι από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών εξετάστηκαν στη Βιολογία Προσανατολισμού που αναμένεται να είναι καταλυτικό μάθημα για την εισαγωγή στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Πράγματι, η σημερινή εξέταση είναι καθοριστική, αφού η Βιολογία έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον υπολογισμό μορίων για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο και οι επιδόσεις των μαθητών που ενδιαφέρονται για τις Ιατρικές Σχολές στη Φυσική και τη Χημεία αναμένεται να είναι αρκετά υψηλές, παρόλη τη σχετική δυσκολία των θεμάτων.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους καθηγητές του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου, τα σημερινά θέματα στη Βιολογία Προσανατολισμού, παρουσιάζουν ορισμένες δυσκολίες αλλά οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια.

Συγκεκριμένα, στο Θέμα Α χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της σωστής απάντησης, διότι απαιτείται σε βάθος κατανόηση της ύλης.

Στο Θέμα Β παρατηρούμε και φέτος την αντικατάσταση των θεμάτων ανάπτυξης με θέματα σύντομης αιτιολόγησης που εξετάζουν την κατανόηση και την κριτική σκέψη, αλλά δεν εμφανίζουν μεγάλη δυσκολία. Αντίθετα, απαιτητικότερο είναι το Θέμα Γ και συγκεκριμένα το ερώτημα Γ2 που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τους υποψηφίους. Τέλος, στο Θέμα Δ που εμπεριέχει τρεις ξεχωριστές ασκήσεις, οι εξεταζόμενοι χρειάζεται να διερευνήσουν όλες τις δυνατές περιπτώσεις που απορρέουν από τα δεδομένα της κάθε άσκησης.

Συνολικά, τα θέματα δεν ευνοούν τους μαθητές που απλώς αποστηθίζουν την ύλη, αλλά εκείνους που έχουν κατανοήσει τους βιολογικούς μηχανισμούς σε βάθος και μπορούν να εφαρμόσουν τη θεωρία σε πληθώρα ασκήσεων διαφορετικού τύπου.

Επίσης, οι υποψήφιοι από τις Ομάδες Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής εξετάζονται στη Βιολογία Γενικής Παιδείας.

Ο αριθμός των υποψηφίων που το επιλέγουν αυτό είναι σχετικά περιορισμένος, αφού η πρόσβαση στο Πεδίο αυτό από τις άλλες Ομάδες Προσανατολισμού γίνεται με μειωμένους συντελεστές.

Τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας καλύπτουν όλη την ύλη και δεν παρουσιάζουν σημαντική δυσκολία. 

Επισυνάπτονται τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού και Γενικής Παιδείας: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή