Παρενέργειες στον ιταλικό χρηματοοικονομικό κλάδο

Παρενέργειες στον ιταλικό χρηματοοικονομικό κλάδο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος της Ιταλίας, ιδιαίτερα ο τομέας της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, έχει υποστεί συνέπειες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία. Μετά τις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τη συνακόλουθη αναταραχή, η δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου έχει υποχωρήσει αισθητά. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους τραπεζίτες, αλλά ακόμη χειρότερη για τις εγχώριες εταιρείες που αναζητούν πηγές χρηματοδότησης.

Οι επιπτώσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ιταλίας από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά δεν περιορίζονται μόνον στην άνοδο του κόστους δανεισμού και την πτώση των τιμών των μετοχών στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι προμήθειες από την έκδοση ομολόγων υποχώρησαν κατά 27% από τις αρχές του έτους μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Οι προμήθειες από την έκδοση νέων μετοχών διολίσθησαν κατά 74% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Thomson Reuters. Συγκεκριμένα, οι προμήθειες από την έκδοση ομολόγων διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Αντίστοιχα, τα έσοδα από την έκδοση μετοχών περιορίστηκαν στα 190 εκατ. ευρώ.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη αιτιολογούν την πτώση αυτής της δραστηριότητας στο αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Μαρτίου, που άνοιξε τον δρόμο για τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης λαϊκιστών στη μεταπολεμική περίοδο. Τουλάχιστον τρεις εταιρείες ακύρωσαν τη δημόσια εγγραφή τους μετά τις εκλογές στην Ιταλία.

«Πάγωσαν», επίσης, τα σχέδια εξαγοράς της φαρμακοβιομηχανίας Recordati από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία CVC Capital Partners, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, ο ευρύτερος τομέας των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν έδειξε να επηρεάζεται από τις ιταλικές εκλογές. Διασυνοριακές συμφωνίες, όπως η απόκτηση της εταιρείας σιδηροδρόμων Italo από την αμερικανική Global Infrastructure Partners και αυτή της εταιρείας ακινήτων Beni Stabili από τη γαλλική Fonciere des Regions, ενίσχυσαν τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών συμβούλου στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ειδικότερα, τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε εξαγορές και συγχωνεύσεις αυξήθηκαν κατά 26%, φθάνοντας τα 233 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή.

Αλλά η άνοδος αυτή δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τη γενικευμένη πτώση της δραστηριότητας στις αγορές κεφαλαίου. Οι συνολικές προμήθειες –συμπεριλαμβανομένων των κοινοπρακτικών δανείων– είναι χαμηλότερες κατά 30%, στα 600 εκατ. δολάρια, από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι μετοχές της εταιρείας βιομηχανικής ψύξης Carel εμφάνισαν άνοδο 14% μετά τη δημόσια εγγραφή της, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου, παρά την ορκωμοσία μιας κυβέρνησης συνασπισμού που, μεταξύ άλλων, σκοπεύει να μην ακολουθήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Η επιτυχία της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Μιλάνου αποδίδεται στο μεγάλο μέγεθος της εταιρείας, στο ισχυρό προϊόν της και πάνω απ’ όλα στο ότι έχει αναπτύξει διεθνή παρουσία. Λιγότερο από το ένα πέμπτο των εσόδων της Carel, ύψους 840 εκατ. ευρώ, προέρχεται από την Ιταλία. Εταιρείες με παρεμφερή χαρακτηριστικά, όπως η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Nexi, έχουν τη δυνατότητα να αψηφήσουν την πολιτική συγκυρία στην Ιταλία. Αλλά μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις και προβλήματα. Και αυτές είναι οι εταιρείες που καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της επιχειρηματικότητας σε μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή