Προς κυβερνώντες Τουρκίας και Ελλάδας

Προς κυβερνώντες Τουρκίας και Ελλάδας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην τρέχουσα συγκυρία της παγκόσμιας αστάθειας και των απρόβλεπτων ανατροπών, είμαστε οι δύο γείτονες λαοί που, ενώ η προέλευση, η γλώσσα και το θρήσκευμά μας έχουν εντελώς διαφορετικό σημείο εκκίνησης και βάση, λόγω της συνύπαρξης και συμβίωσής μας τους τελευταίους αιώνες σε κοινούς τόπους, μαζί με τον τρόπο ζωής, τις γλωσσικές προσεγγίσεις και τις πολιτισμικές συγγένειες, έχουμε πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία μεταξύ μας παρά με οποιαδήποτε άλλη γείτονα χώρα είτε του ανατολικού είτε του δυτικού κόσμου. Είμαστε οι πλέον Ευρωπαίοι ανατολίτες και οι πλέον ανατολίτες Ευρωπαίοι. Ζούμε όμως σε κρίσιμη εποχή επαναπροσδιορισμού αρχών και δομών της παγκόσμιας κοινότητας.

Αυτό δημιουργεί ακραία φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα και εντάσεις, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό και μεσανατολικό χώρο. Και στις δύο χώρες πληρώνουμε το τίμημα αυτής της παγκόσμιας αστάθειας, με σοβαρές κρίσεις η μια στην οικονομία και η άλλη στην πολιτική.

Εμείς οι πολίτες των χωρών αντιλαμβανόμαστε έντονα τη βιωματική σχέση μεταξύ μας μέσα από την καθημερινότητά μας, όποτε βρισκόμαστε μαζί, είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα. Και οι δύο λαοί πιστεύουμε ότι, όταν ανταλλάσσουμε επισκέψεις, όταν συνεργαζόμαστε, αισθανόμαστε πιο οικεία από οπουδήποτε αλλού.

Δεν κατανοούμε λοιπόν τα πολιτικά παιχνίδια των κυβερνώντων, που καλλιεργούν συστηματικά την ένταση μεταξύ μας για θέματα ήσσονος σημασίας, σε σύγκριση με το παγκόσμιο διακύβευμα, δηλαδή προβλήματα που λύνονται στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάγνωση των συνοριακών μας δεδομένων μπορεί να είναι διαφορετική, μπορεί όμως σίγουρα να επιλυθεί, με βασική μέριμνα την εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή χωρίς την απειλή των όπλων.

Οι κυβερνώντες πρέπει να προσέξουν ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να αντιληφθούν ότι η ένταση και οι κίνδυνοι είναι πολύ σοβαρότερα από μία βραχονησίδα και τον υποθαλάσσιο χώρο της. Οι κυβερνώντες πρέπει να ανατρέξουν στις ρίζες τους και να καταλάβουν ότι αυτές χάνονται στην απέναντι όχθη του Αιγαίου.

Οι «καρδιές» των πατρίδων μας χτυπούν και στις δύο πλευρές του. Κύριοι κυβερνώντες, κάντε λοιπόν την υπέρβαση και δείξτε γενναίο πολιτικό θάρρος για να κερδίσετε το μεγάλο στοίχημα της ειρήνης. Αποδείξτε ότι αφουγκράζεστε τη βούληση των λαών σας και κάνετέ την πιο ισχυρή από τα μακροοικονομικά και γεωπολιτικά σας συμφέροντα.

Αδράξτε την ευκαιρία τώρα που όλα αμφισβητούνται και αναδομούνται στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον, όχι μόνο στον ευρωασιατικό χώρο αλλά και πέραν του Ατλαντικού, για να χτίσετε μοντέλο συνεργασίας και συμβίωσης δύο ασυμβίβαστων κατά τα φαινόμενα, με τη σημερινή ανάγνωση, κόσμων.

Ετσι θα οριοθετήσετε μια ευρεία συνοριακή γραμμή ειρήνης ανάμεσα στους δύο κόσμους, Ανατολή και Δύση, που αντιμάχονται και καταστρέφουν τις ανθρώπινες σχέσεις στις σημερινές κοινωνίες αδιακρίτως θρησκεύματος και εθνικότητας. Σεβαστείτε μας και μη μας οδηγήσετε εκεί που δεν θέλουμε.

* Ο κ. Ιωάννης Παλλήκαρης είναι καθηγητής Οφθαλμολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή