Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε mainstream

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε mainstream

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλήθεια, ποιοι ήταν οι εσωτερικοί αποδέκτες της μικρής γιορτής που οργανώθηκε την Κυριακή στους Ψαράδες με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για το νέο όνομα των βόρειων γειτόνων μας; Για το διεθνές ακροατήριο ήταν σίγουρα μια ωραία στιγμή σε ένα τόσο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον: δύο νέοι πολιτικοί να δίνουν τα χέρια, το ειδυλλιακό φόντο της λίμνης, το ευτυχές τέλος μιας ακατανόητης (για τους «έξω») διαμάχης.

Αλλά στο εσωτερικό; Ποιους, ακριβώς, θα μπορούσε να συγκινήσει το άκρως συμφιλιωτικό κλίμα στις Πρέσπες; Σε ποιες κατηγορίες Ελλήνων απευθυνόταν ο εγκάρδιος, ουμανιστικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα; Θεωρητικά σε δύο: κατ’ αρχάς, στον πυρήνα του μικρού, αντιπολιτευτικού ΣΥΡΙΖΑ του 3% αλλά και στο πιο κοσμοπολίτικο, φιλελεύθερο τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων που ζει κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και έχει την τάση να υποβιβάζει τη σημασία «περιφερειακών» εθνικών θεμάτων όπως για παράδειγμα το όνομα της ΠΓΔΜ.

Συμπτωματικά, πρόκειται για δύο δεξαμενές ψηφοφόρων περιορισμένης χωρητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να συγκριθούν με το μεγάλο ρεύμα που έδωσε τις δύο διαδοχικές εκλογικές νίκες στον Αλέξη Τσίπρα ή ενίσχυσε αποφασιστικά την δυναμική του «Οχι» στο δημοψήφισμα του 2015. Αντίθετα, το κατεξοχήν αντιμνημονιακό, αποξενωμένο από τις ελίτ ακροατήριο της Β΄ Αθηνών και της περιφέρειας έχει εθνικές ευαισθησίες και συνήθως δίνει μεγάλο βάρος σε συμβολισμούς.

Είναι σαν να παρακολουθούμε την αντεστραμμένη εικόνα του καυτού καλοκαιριού του 2015: ξένοι αξιωματούχοι, διεθνής Τύπος και ανοιχτόμυαλοι, φιλελεύθεροι διαμορφωτές κοινής γνώμης να συγχαίρουν τον πρωθυπουργό για τον πραγματισμό και την μετριοπάθειά του, ενώ την ίδια στιγμή ο «κανονικός» κόσμος να εμφανίζεται μουδιασμένος με τη συμφωνία (στην καλύτερη περίπτωση).

Επομένως, σε ποιον απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή το μεσημέρι; Εδώ και πολλούς μήνες και πολύ περισσότερο μετά τις Πρέσπες ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πει στους Ελληνες «ξεχάστε τον ακραίο, απρόβλεπτο, δημαγωγό, καιροσκόπο Τσίπρα, τα τρία χρόνια στην εξουσία με άλλαξαν και με άλλαξαν για καλό».

Κάποιοι θα αγοράσουν το νέο πρωθυπουργικό αφήγημα, κάποιοι θα τρέξουν μακριά. Το μέλλον θα δείξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή