Το προσφυγικό φέρνει σύννεφα

Το προσφυγικό φέρνει σύννεφα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χορτασμένη η κυβέρνηση από τα δικά της επινίκια, αλλά και από τα χειροκροτήματα των ξένων για τη συμφωνία στο Μακεδονικό, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει κάποια άλλα θέματα, χωρίς πλέον τη… δυναμική στήριξη του Δ. Καμμένου των ΑΝΕΛ, στους οποίους η εμπιστοσύνη στο άστρο του αρχηγού Π. Καμμένου δείχνει να δοκιμάζεται. Αλλωστε, όλοι θυμούνται την προφητεία του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, που φαίνεται να επαληθεύεται από τη διάσταση στις σχέσεις Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, ότι το Μακεδονικό θα προκαλέσει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Τέλος πάντων, τις σχετικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας θα τις διαπιστώσουμε με την πάροδο του χρόνου και ίσως πιο σύντομα από αυτό που αναμενόταν πριν από μερικές εβδομάδες, όμως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση –και μαζί της η χώρα– να βρεθεί μπροστά σε μία κατάσταση μάλλον απρόσμενη. Αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό που αφενός δημιουργεί νέες εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης, μετά την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην Ιταλία και αφετέρου προξενεί ενδοκυβερνητική κρίση στη Γερμανία. Αν ξεσπάσει μάλιστα η κρίση στη Γερμανία και ανατραπεί η Αγκελα Μέρκελ από τους Βαυαρούς «συγγενείς» της, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και στο θέμα της όποιας ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Πέρα από τη γενικότερη αναστάτωση που θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη, προς μεγίστη χαρά του Ντ. Τραμπ.

Οπως είναι γνωστό και ενόψει των εκλογών στη Βαυαρία, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ θέτει θέμα μονομερούς αυστηροποίησης της γερμανικής πολιτικής στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενώ η καγκελάριος επιθυμεί εφαρμογή της Συμφωνίας του Δουβλίνου για την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Που σημαίνει, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, ότι η χώρα μας πάλι κινδυνεύει να μετατραπεί ακόμη περισσότερο σε δεξαμενή προσφύγων και μεταναστών. Ιδιαίτερα αν η Τουρκία δείξει αποφασισμένη και μετά τις εκλογές της 24ης του μήνα να μας «τιμωρήσει», όπως απειλούν διάφοροι αξιωματούχοι. Αρα η θέση της Ελλάδας διαγράφεται δεινή, καθώς οι επιπτώσεις της ενδοκυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ακόμη και την ελληνική οικονομία, παρά τους αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια.

Με λίγα λόγια, οι οιωνοί δεν είναι καλοί, καθώς η κατάσταση περιπλέκεται στη Γερμανία. Η Αθήνα θα βρεθεί οπωσδήποτε σε δίλημμα, αν θα συνταχθεί με την Ιταλία, που και αυτή σηκώνει μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού – προσφυγικού, ή με τη Γερμανία, όποια και αν είναι η εξέλιξη εκεί. Η ψυχρή λογική λέει ότι θα πρέπει να συνταχθεί με την ιταλική κυβέρνηση, παρά την «αντιπαθή» ιδιοσυστασία της –άλλωστε, είναι βέβαιο ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα με αυτό, κρίνοντας από τις δικές του πρακτικές–, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι πλήρως εξαρτημένος πια από το Βερολίνο. Και αυτό, αν η Αγκελα Μέρκελ επιβιώσει, γιατί το παιχνίδι θα είναι συνολικά εντελώς διαφορετικό αν ανατραπεί. Ενδεχόμενο που δεν είναι καθόλου απίθανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή