Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της βουλής των Σκοπίων η συμφωνία των Πρεσπών

Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της βουλής των Σκοπίων η συμφωνία των Πρεσπών

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά υπερψηφίστηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής των Σκοπίων η συμφωνία με την Ελλάδα την οποία υπέγραψαν την Κυριακή Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Υπέρ της συμφωνίας επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος προκειμένου έγκαιρα να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος VMRO υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Μετά την έγκρισή της από την επιτροπή, η συμφωνία θα περάσει πλέον στην ολομέλεια όπου θα πρέπει να υπερψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Εφόσον ψηφισθεί, ο σχετικός νόμος κύρωσης της συμφωνίας, θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ προς υπογραφή. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει. Συνεπώς, θα επιστρέψει το σχετικό νόμο στη Βουλή, όπου η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης πρέπει να επαναληφθεί.

Αν γίνουν αυτά, τότε η συμφωνία καταλήγει ξανά στα χέρια του προέδρου Ιβανόφ, ο οποίος -σύμφωνα με το Σύνταγμα- τη δεύτερη φορά είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή