Ο σαλός της δημοκρατίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βουλευτής, κάτι ανάμεσα σε Κολομβιανό αμυντικό ή βοσκό που πήγε στα Μάταλα τη δεκαετία του εβδομήντα γιατί άκουσε πως έχει γυμνές τουρίστριες, ζητάει από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Και η αίθουσα του Κοινοβουλίου ξεσπάει σε χάχανα, σαν να παρακολουθεί επιτυχημένο νούμερο στο Δελφινάριο. Τον δείχνουν, του σφυρίζουν, χτυπούν τα πόδια τους γιατί δεν μπορούν να κρατηθούν από τα γέλια, χειροκροτούν το πηγαίο ταλέντο του κωμικού ο οποίος, όπως κάθε γνήσιος κωμικός, όλα αυτά που έχουν προκαλέσει τα γέλια ο ίδιος τα έχει πει στα σοβαρά. Ο βουλευτής κάθεται και πάλι στη θέση του στρίβοντας τις μουστάκες του και επειδή τα χάχανα συνεχίζουν γύρω του, μερικοί μάλιστα φωνάζουν «Κι άλλο! Κι άλλο!», σηκώνεται και φωνάζει κάτι σαν «Η Μακεδονία είναι ελληνική», ή «ο ήλιος ανατέλλει στην ανατολή» – στο μυαλό του όλα αυτά είναι μπερδεμένα. Αυτή θα ήταν η κανονική, ας πούμε, αντιμετώπιση ενός επεισοδίου που θα το ζήλευε ο δημιουργός των Μόντι Πάιθον. Ομως, ως γνωστόν, εκτός από το «κανονικόν», υπάρχει και το «ελληνικόν».

Ο βουλευτής κηρύσσεται έκπτωτος, ο υπουργός της Αμυνας ζητάει να παραπεμφθεί επί εσχάτη προδοσία και ο βουλευτής παίρνει το βουλευτικό του αυτοκίνητο και τρέχει να κρυφτεί στα λημέρια του. Η αστυνομία τον καταδιώκει, σκηνές από αμερικανική σειρά εκτυλίσσονται εις τα εθνικάς οδούς και τους αυτοκινητοδρόμους, πλην όμως, είτε γιατί τα περιπολικά δεν έχουν αρκετά καύσιμα είτε γιατί έχουν φθαρμένα λάστιχα, ο βουλευτής διαφεύγει. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του πολιτικού κόσμου βρίσκονται σε αναβρασμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο εχθρό της δημοκρατίας. Και τελικά έρχεται η λύτρωση. Συλλαμβάνεται σε οικία φίλης του.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ο Μπαρμπαρούσης, νεοναζί που, όπως όλοι οι ομοϊδεάτες του, δεν διακρίνεται για την ευφυΐα του, προσφέρεται μια χαρά για τον ρόλο του τρελού του χωριού, του σαλού που τον κυνηγούν και τον πετροβολούν οι υπόλοιποι για να αποδείξουν ότι είναι υγιείς. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θέλουν να ξεχάσουμε ότι ανδρώθηκαν μαζί του στην πλατεία των «Αγανακτισμένων», ότι μαζί μούντζωναν τη Βουλή και ζητούσαν να καεί, θέλουν να ξεχάσουμε ότι εκείνη η έρμη η δίκη της Χ.Α. τραβάει και τραβάει, θέλουν να ξεχάσουμε ότι, στη μεγάλη παράταξη του «Οχι» στο δημοψήφισμα, ο Μπαρμπαρούσης ήταν στο ίδιο στρατόπεδο με αυτούς και ότι οι ίδιοι απενοχοποίησαν με τη δική τους ρητορική το μίσος της Χ.Α. για την Ευρώπη. Κηρύσσουν κίνδυνο της δημοκρατίας έναν άνθρωπο ο οποίος εμφανώς χρήζει ψυχιατρικής βοηθείας, έναν δακτυλοδεικτούμενο σαλό για να αποδείξουν τη δική τους δημοκρατική υγεία. Αισθάνονται ένοχοι; Σιγά. Μία ακόμη κυνική πιρουέτα ως επιδόρπιο του γεύματος στην Πρέσπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή