Πάιατ: Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Πάιατ: Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δείπνο που οργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, στο οποίο παρακάθισαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, θεσμικοί παράγοντες, εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων και οικονομικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ξεκίνησε χθες στη Νέα Υόρκη το Greek Investment Roadshow 2018.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, είπε πως ήταν παρών σε παρόμοιες διοργανώσεις και τα περασμένα δύο χρόνια, όμως τώρα μπορεί να δηλώσει με πλήρη αυτοπεποίθηση πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Απέχουμε λίγες μόνο εβδομάδες από την έξοδο από το μνημόνιο, όμως, ήδη η αλλαγή έχει φτάσει, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. «Η παρούσα οικονομική κατάσταση βελτιώνεται κι αυτό το υποδηλώνουν όλοι οι βασικοί δείκτες» είπε, παραθέτοντας στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία και τις επενδύσεις, «τα οποία δείχνουν ότι έχουμε μπει ξανά σε τροχιά».

«Στα δύο τελευταία έτη, το 2016 και 2017 είχαμε περισσότερες επενδύσεις απ' ότι και στα πέντε πρώτα χρόνια της κρίσης μαζί. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι αφήνουμε σταδιακά πίσω μας την κρίση. Ασφαλώς υπάρχουν μπροστά μας πολύ ισχυρές προκλήσεις, υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει και χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων σας για να υλοποιήσουμε αυτή την αλλαγή» ανέφερε.

Καταλήγοντας προέτρεψε τους ομογενείς επενδυτές να αναπτύξουν στενούς δεσμούς με τη γενέτειρα, ιδιαίτερα τώρα που η Ελλάδα καθίσταται ενδιαφέρουσα χώρα για επενδύσεις.

«Ενας λοιπόν από τους λόγους που βρισκόμαστε εδώ, είναι να συζητήσουμε μαζί σας πως μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα προς αμοιβαίο όφελος» ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας:

«Εχω για σας ένα απλό μήνυμα. Η παρουσία μου εδώ αντανακλά την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη δέσμευση να εργαστούμε όσο πιο πολύ μπορούμε για να δούμε πως αυτή θα είναι η χρονιά στην οποία η Ελλάδα θα αναδυθεί ως φυσιολογική οικονομία της Ευρωζώνης».Αναφερόμενος στις εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε, σημείωσε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, καθώς και τη σημαντική διεύρυνση της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της πολύ σημαντικής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, κατά την οποία η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου, «ο οποίος στοχεύει στην αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης, σε όλο το ευρύ φάσμα που συμπεριλαμβάνει τις οικονομικές επενδύσεις και επιχειρηματικές σχέσεις, την ενεργειακή μας σχέση, την στρατιωτική σχέση, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την συνεργασία μας για να οικοδομήσουμε μια περισσότερο ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη».

Ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν είναι απλώς μία ρητορική από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά «η αντανάκλαση της απόφασης που έχει λάβει για τη σημασία της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και την σημασία της επιτυχίας της Ελλάδας για την ευρύτερη ατζέντα μας στην Ευρώπη. Θα μας ακούσετε να μιλάμε αρκετά γι' αυτά, από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ και τόνισε τη σημασία της εξαιρετικά υποσχόμενης αυτής στιγμής για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

«Η αποστολή μου εδώ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα είναι να διασφαλίσω ότι η επιχειρηματική και εμπορικές σχέση και οι επενδύσεις θα συμβαδίζουν με όσα προσπαθούμε να επιτύχουμε σε πολιτικό επίπεδο» κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξη που παρείχαν στην προσπάθεια «τα περασμένα δύσκολα χρόνια» και τους κάλεσε να παρευρεθούν στο φόρουμ για να μοιραστούν μαζί τους τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γεώργιος Χατζηνικολάου, είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ να μοιραστούμε μαζί σας μία καλή ιστορία για την Ελλάδα».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται. Οι αποδόσεις που είχαμε ήταν αξιοπρόσεχτες και έχετε την ευκαιρία να έλθετε σε επαφή ξανά με την πατρίδα σας και να το κάνετε με επικερδή τρόπο».

Πέραν της Νέας Υόρκης, εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow 2018, θα διεξαχθούν επίσης στην Ουάσινγκτον και στο Σικάγο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή