Διαβεβαιώσεις για επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής από την Πέμπτη

Διαβεβαιώσεις για επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής από την Πέμπτη

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λόφοι από σκουπίδια έχουν σχηματιστεί σε πολλούς δήμους της Αττικής  καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής παραμένει κλειστός εξαιτίας ρήγματος που εμφανίστηκε στο κύτταρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, επιρρίπτουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο τομεάρχης Υποδομών και Περιβαλλοντος της ΔΗ.ΣΥ Γ. Μανιάτης ενώ κοινοβουλευτική ερώτηση συνυπογράφουν 34 βουλευτές της ΝΔ. 

Πάντως πριν από λίγο με ανάρτησή της στα social media η Ρένα Δούρου αναφέρει ότι έως μεθαύριο Πέμπτη θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε χθες από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, με τα νερά να παρασύρουν τα σκουπίδια που βρίσκονταν εκτός των κάδων, δημιουργώντας μια αφόρητη κατάσταση στους δρόμους του λεκανοπεδίου.

Διαβεβαιώσεις για επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής από την Πέμπτη-1

Την ίδια στιγμή, στον ΧΥΤΑ Φυλής συνεχίζεται η προσπάθεια σταθεροποίησης των πρανών κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Από χθες το απόγευμα, άρχισε η μεταφορά των απορριμμάτων σε δύο νέες εγκαταστάσεις, στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής, ενώ επιτρέπεται και η είσοδος των οχημάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).

«Η εναπόθεση των απορριμμάτων στις νέες εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής γίνεται κυρίως από οχήματα -πρέσες», επισημαίνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, Αφροδίτη Μπιζά, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση της για την θετική εξέλιξη της κατάστασης. Συγκρατημένα αισιόδοξη, περιορίστηκε να πει ότι αργότερα θα υπάρξουν καλύτερα νέα, ενώ σταδιακά και προοδευτικά αποκαθίσταται η λειτουργία του Συνδέσμου με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και σταθεροποίησης των ρηγμάτων του εδάφους.

Διαβεβαιώσεις για επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής από την Πέμπτη-2

Κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια, συνυπογράφουν 34 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του κόμματος, Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα οδηγούν σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα μετατρέποντας το Λεκανοπέδιο Αττικής σε απέραντο σκουπιδότοπο. Η ακύρωση του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης, θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια εκατομμυρίων κατοίκων».

Σε αναφορά-καταγγελία ενώπιον κάθε Αρμόδιας Αρχής με την οποία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιστικού Συνδέσμου στον νομό Αττικής και Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να προβεί άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Φυλής, προχώρησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Στην αναφορά, ο κ. Πατούλης εκφράζει την αγωνία και την αγανάκτηση του, όπως και όλων των πολιτών, για τη συνεχιζόμενη για δεύτερη εβδομάδα απαράδεκτη εικόνα του Λεκανοπεδίου εξαιτίας των τόνων απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία «υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα».

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί τόσο την κα Δούρου όσο και κάθε αρμόδιο να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

α) Γιατί δεν δόθηκε άλλο μέτωπο εργασίας για απόθεση των απορριμμάτων

β) Η Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ως νόμιμος εκπρόσωπος αυτού γιατί δεν έχει προβεί στην σύνταξη και σχεδιασμό διαχείρισης για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης όπως δηλώνεται ότι ήταν η επαπειλούμενη κατάρρευση ενός πρανούς του ΧΥΤΑ;

γ) Να ερευνηθεί αν, όπως φημολογείται, ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ έφτασε στα όρια του κορεσμού του και αν μπορεί ή όχι να υπάρξει άλλο εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης.

Επιπρόσθετα ζητά να ερευνηθούν επίσης πράξεις ή παραλείψεις που συνδέονται με:

α) την ύπαρξη ή μη Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ)

β) Αν έχουν προχωρήσει οι σχετικές χωροθετήσεις και αν όχι για ποιο λόγο;

γ) Αν έχει μελετηθεί κάποια υποδομή ώστε στην περίπτωση αδυναμίας του ΧΥΤΑ να δεχθεί απορρίμματα να υπάρξει άμεσα αποκλειστική λύση ώστε να μην μετατραπεί το Λεκανοπέδιο Αττικής σε σκουπιδότοπο.

Ο κ. Πατούλης επισημαίνει παράλληλα πως υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία των πολιτών των Δήμων της Αττικής αλλά και το περιβάλλον που υποβαθμίζεται ουσιαστικά και ζητά να ερευνηθούν άμεσα όλες οι διαστάσεις και οι αιτίες του προβλήματος, που έχει μετατρέψει την Αττική σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Διαβεβαιώσεις για επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής από την Πέμπτη-3

Φόβο για επικείμενο αδιέξοδο στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων εκφράζει με ανακοίνωσή του, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στην νυν περιφερειάρχη με αφορμή την συσσώρευση των απορριμμάτων στους δρόμους της Αττικής, «λόγω προβλημάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής».

Ο κ. Σγουρός τονίζει ότι η Περιφέρεια Αττικής απέτυχε στη διαχείριση αυτής της «μίνι» κρίσης, που αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερης, εάν δεν ληφθούν άμεσα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου.

Επίσης, χαρακτηρίζει «κοστοβόρο και ανεφάρμοστο» το σχεδιασμό που προώθησε η κ. Δούρου σε αντικατάσταση «των ώριμων σε βάθος 10ετίας σχεδιασμών» που είχε ο ίδιος δρομολογήσει με χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ και διαπιστώνει ότι «εδώ και 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος…».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει ότι: «Σε υγειονομική βόμβα εξελίσσεται η συσσώρευση πάνω από 20.000 τόνων απορριμμάτων στις γειτονιές της Αττικής, λόγω του πρόσφατου ρήγματος στον ΧΥΤΑ Φυλής»

«Οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής είναι τραγικές. Από το καλοκαίρι του 2014, σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, είχαμε ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τις Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής, με ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κονδύλια ύψους 400 εκατ. € με αξιοποίηση ΣΔΙΤ. Την ίδια εποχή είχαμε προωθήσει κι εγκρίνει με την ίδια μεθοδολογία, αντίστοιχες πρωτοβουλίες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, κ.α. Κάποιες απ' αυτές τις Μονάδες, οι σημερινοί υπουργοί Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους Περιφερειάρχες, τις έχουν ήδη εγκαινιάσει προ μηνών και λειτουργούν άψογα έχοντας λύσει στις Περιφέρειές τους το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Δυστυχώς, η κα Δούρου επέλεξε να ανατρέψει όλο το σχεδιασμό Σγουρού, στη λογική του "αριστερού τρόπου συλλογής απορριμμάτων", με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν χαθεί τα κονδύλια, να μην έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην πρόοδο του νέου σχεδιασμού και να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων της Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν πια να παίζουν με την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου» πρόσθετει.

ΕΣΔΝΑ: Την Πέμπτη σε πλήρη λειτουργία

Την Πέμπτη θα λειτουργήσει με πλήρη κανονικότητα ο ΕΣΔΝΑ, επιτρέποντας την είσοδο όλων των οχημάτων στην ΟΕΔΑ της Φυλής. Έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι αντιστηρίξεις των νέων εγκαταστάσεων που διέθεσε για την αποφόρτιση των απορριμμάτων ο Σύνδεσμος. Παρά την εντατικοποίηση των εργασιών για την σταθεροποίηση της ρηγμάτωσης που σημειώθηκε προ 10ημέρου στα ταμπάνια (χώροι απόθεσης απορριμμάτων), η συνεχής βροχόπτωση των τελευταίων ημερών δεν επέτρεψε την ασφαλή αποκατάσταση τους. Οπότε και διατέθηκαν οι δύο νέοι χώροι που έχρηζαν αντιστήριξης. Η λειτουργία τους από χθες το απόγευμα όπως και αυτή του ΧΥΤΑ επέτρεψε την αποκομιδή ικανοποιητικής ποσότητας σκουπιδιών, η οποία συνεχίστηκε και σήμερα με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αφροδίτη Μπιζά σήμερα μεταφέρθηκαν στην ΟΕΔΑ πάνω από 2.500 τόνοι απορριμμάτων και από αύριο το μεσημέρι θα επιτραπεί πέραν των οχημάτων – πρέσες και η είσοδος μεγαλύτερων οχημάτων, οπότε θα ομαλοποιηθεί σύντομα και η εικόνα της πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή