Ο Κινέζος πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο του Κιμ και υπόσχεται υποστήριξη στην Πιονγκγιάνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο του Κιμ και υπόσχεται υποστήριξη στην Πιονγκγιάνγκ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιφύλαξε επαίνους για τον επισκεπτόμενο την Κίνα ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, χαιρετίζοντας το «θετικό» αποτέλεσμα της ιστορικής Συνάντησης Κορυφής που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υποσχόμενος αδιακύμαντη φιλία.

Στη συνάντησή του με τον Κιμ, που επισκέπτεται για τρίτη φορά φέτος την Κίνα, και μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ στη Σιγκαπούρη, ο Σι είπε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κορεατική χερσόνησο.

Ο Κινέζος πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο του Κιμ και υπόσχεται υποστήριξη στην Πιονγκγιάνγκ-1

Ο Σι είπε στον Κιμ πως είναι πολύ ευτυχής για το «θετικό» αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Τραμπ και τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε για την αποπυρηνικοποίηση και την εγκαθίδρυση ενός διαρκούς μηχανισμού ειρήνης, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.

«Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη διεθνή και περιφερειακή κατάσταση, η αποφασιστική θέση του κόμματος και της κυβέρνησης της Κίνας να είναι αφιερωμένη στην εδραίωση και την ανάπτυξη των σινο-βορειοκορεατικών σχέσεων δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Η φιλία του κινεζικού λαού για τον λαό της Βόρειας Κορέας δεν θα αλλάξει, και η υποστήριξη της Κίνας για τη σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε ο Σι.

Ο Κινέζος πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο του Κιμ και υπόσχεται υποστήριξη στην Πιονγκγιάνγκ-2

Ο Κιμ είπε στον Σι πως ελπίζει να εργαστεί με την Κίνα και άλλα μέρη για την ώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Αν και δεν είχε χαρακτήρα επίσημης κρατικής επίσκεψης, η Κίνα επεφύλαξε για τον Κιμ τα περισσότερα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας επίσκεψης, περιλαμβανομένης μιας τελετής υποδοχής με τιμητική φρουρά στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

Ο Σι χαιρέτησε τον Κιμ με θέρμη, όπως έδειξαν πλάνα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. Οι δύο άνδρες συνοδεύονταν από τις συζύγους τους.

Επίσης είπε πως χαίρεται για την απόφαση της Βόρειας Κορέας να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας πως οι μεταρρυθμίσεις της ίδιας της Κίνας και οι διαδικασίες ανοίγματός της σημαίνουν πως τα μάτια του κινεζικού λαού ήταν ανοικτά στον κόσμο.

Ο Κινέζος πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο του Κιμ και υπόσχεται υποστήριξη στην Πιονγκγιάνγκ-3

Ο Τραμπ συμφώνησε να εργαστεί με τον Κιμ προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου, δεσμεύθηκε να παράσχει στον Βορρά εγγυήσεις ασφαλείας και δεσμεύθηκε να σταματήσει τα «παιχνίδια πολέμου» (σ.σ. στρατιωτικές ασκήσεις) με τη Νότια Κορέα, τα οποία η Βόρεια Κορέα και η Κίνα θεωρούν πρόκληση.

Η Νότια Κορέα και το Πεντάγωνο ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία Freedom Guardian που προγραμματίζονταν για τον Αύγουστο.

Το ταξίδι του Κιμ στην Κίνα για να συζητήσει τη συνάντηση κορυφής με τον Τραμπ αναμενόταν ευρέως στους διπλωματικούς κύκλους. Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός διπλωματικός και οικονομικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας αλλά έχει οργιστεί από τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο του Κιμ και υπόσχεται υποστήριξη στην Πιονγκγιάνγκ-4

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η Νότια Κορέα και η Κίνα μοιράζονται τον στρατηγικό στόχο της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου.

«Η κυβέρνησή μας ελπίζει πως η Κίνα θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος αυτού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νο Κιού-ντεόκ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε πως η επίσκεψη του Προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν θα συμβάλει σε αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή