Εύσημα Πάιατ στον Νίμιτς για τη συμφωνία

Εύσημα Πάιατ στον Νίμιτς για τη συμφωνία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ισχυρή δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, επανέλαβε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ομιλία του στο Greek Investment RoadShow 2018, στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε νωρίτερα σήμερα από τον Μάθιου Νίμιτς, για τη συμφωνία και δήλωσε ικανοποιημένος από την αισιόδοξη αίσθηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών πως «η κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε την αναφορά της ομιλίας του, για τη μεγάλη διαφορά στην Ελλάδα, τη χρονιά που πέρασε.

«Ηταν μια μεγάλη χρονιά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αναγνωρίζουμε ότι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να βοηθήσουμε στη διατήρηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Κι όπως είπα στη συζήτηση που είχαμε στο πάνελ με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χαρίτση, πολλά εξαρτώνται από τις αποφάσεις που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και η συνεχής επίδειξη της δέσμευσης της στις μεταρρυθμίσεις».

Ο Τζέφρι Πάγιατ σημείωσε ότι το μήνυμα της δικής του παρουσίας στο Greek Investment RoadShow είναι να δείξει την ισχυρή αμερικανική υποστήριξη για την ανάδυση της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της αμερικανικής συμμετοχής στη φετινή ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, ως «μία κριτικά σημαντική ευκαιρία για υποβοήθηση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας. Για να βοηθηθούν οι αμερικανικές εταιρείες να επισημάνουν επενδυτικές ευκαιρίες, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, αλλά και να διαδώσουν το μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις αμερικανικές επενδύσεις και ενδιαφέρεται για την διεύρυνση της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης με τις ΗΠΑ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ, ο Αμερικανός πρέσβης υπενθύμισε αυτό που δήλωνε από την αρχή της διαδικασίας, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς.

«Είχα την ευχαρίστηση το πρωί να συναντηθώ με τον πρέσβη κ. Νίμιτς, για να τον συγχαρώ για την επιτυχία στις Πρέσπες και να λάβω την αίσθηση του για το πως προχωρούμε. Με ευχαρίστηση άκουσα την αισιόδοξη αίσθησή του πως η κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».

Δήλωσε επίσης ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του κ. Χαρίτση στο Roadshow, όπου υπογράμμισε «τα οικονομικά οφέλη της Ελλάδας από την εξομάλυνση των δεσμών Αθήνας – Σκοπίων και την ευκαιρία που ανοίγεται για επανακαθιέρωση ειδικά του ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ως πύλες προς τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο αντικατοπτρίζει και τη βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα άδεια που δόθηκε στο Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Πάιατ είπε πως οι ΗΠΑ σέβονται την ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος και αντιλαμβάνονται πως η απόφαση ελήφθη από ανεξάρτητη αρχή.

«Ομως ως πρέσβης των ΗΠΑ είναι δουλειά μου να εκφράσω καθαρά τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και τα αισθήματα του μεγάλου πόνου των οικογενειών των αμερικανών που έπεσαν θύματα της 17Ν. Κι ελπίζω ειδικά σήμερα όλοι θα θυμούνται ότι αυτοί οι Αμερικανοί οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τη 17Ν άφησαν πίσω συζύγους, παιδιά που ζουν καθημερινά με τον πόνο αυτών των πράξεων».

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα απόρριψη από τουρκικό δικαστήριο του αιτήματος για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως καθώς απουσιάζει από το γραφείο του δεν έχει ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη από την αρχή», περιορίστηκε να δηλώσει ο Τζέφρι Πάιατ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή