Χωρίς λύση το θέμα των οφειλών οδοντιάτρων ΑΕΙ

Χωρίς λύση το θέμα των οφειλών οδοντιάτρων ΑΕΙ

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τους προέδρους των οδοντιατρικών σχολών για το ζήτημα των ακατάβλητων οφειλών που έχουν οι πανεπιστημιακοί από έσοδα ελευθερίου επαγγέλματος.

Ειδικότερα, οι διδάσκοντες διαμαρτύρονται διότι, με βάση τον νόμο 4485/2017, οφείλουν να καταβάλουν στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του ΑΕΙ τους ένα ποσό (7%) από τον τζίρο που έχουν από το ιδιωτικό οδοντιατρείο τους.

Η σχετική υποχρέωση έχει νομοθετηθεί από το 1997 και έκτοτε εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του νόμου και τα ποσά δεν έχουν καταβληθεί. Ετσι συσσωρεύθηκαν οφειλές από παρελθόντα έτη, που  ξεπερνούν και τις 100.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις πανεπιστημιακών.

Ο κ. Γαβρόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος συναντήθηκαν χθες με τους προέδρους της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οδοντιατρικού τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας. Ωστόσο, από την ηγεσία του υπουργείου τονίστηκε «η ανάγκη τήρησης της νομιμότητας, όπως ισχύει και για τα άλλα μέλη ΔΕΠ άλλων σχολών ως προς τα οφειλόμενα ποσά. Η όποια ιδιαίτερη μεταχείριση δεν συνάδει με την αρχή της νομιμότητας και της ισονομίας». Επίσης, το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των Οδοντιατρικών Σχολών και τμημάτων, παραπέμποντας στις κινητοποιήσεις των καθηγητών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή