«Κλειδί» η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

«Κλειδί» η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό σενάριο ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης θα εξελιχθεί ομαλά, όπως και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, έχει γραφτεί το προσχέδιο της τελευταίας έκθεσης συμμόρφωσης των θεσμών που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η οποία εστάλη χθες και στα μέλη του Euroworking Group.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν ολοκληρωθεί 84 από τα 88 προαπαιτούμενα, ενώ τα υπόλοιπα αναμένονται να υλοποιηθούν μέχρι την Πέμπτη, οπότε και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως στο Eurogroup του Λουξεμβούργου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να χτίσει τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάκαμψη, ιδίως με την ολοκλήρωση και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα αλλά και με τη δέσμευση να υλοποιήσουν και αυτές», αναφέρει στην πρώτη σελίδα η έκθεση συμμόρφωσης.

Προβλέπεται ότι «η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του ΕSM θα συμβάλει στη σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στην ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύει ξένες επενδύσεις», λέει η έκθεση, αλλά αναφέρει και τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση επενδύσεων αλλά και τις περιφερειακές πολιτικές εξελίξεις. Αντίθετα, «ένα σταθερά ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον μπορεί να δώσει πρόσθετη ώθηση στον τομέα του εμπορίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική συμβολή στην ανάπτυξη».

Ενώ η έκθεση επιβεβαιώνει ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί το 2018, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι το ιδιαίτερα αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του 2017 επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων «από αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και περικοπές δημόσιων επενδύσεων».

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η αναφορά για το πώς θα πληρωθούν οι οφειλές που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε τις περικοπές μισθών του 2012 αντισυνταγματικές. Το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, «ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται για την πληρωμή των επιστροφών μισθοδοσίας ανακατανέμεται από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων».

Οσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η έκθεση λέει ότι η «εικόνα που έχουμε είναι ανάμεικτη με πρόοδο σε μερικούς τομείς και καθυστερήσεις σε άλλους». Στην περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού το χρονοδιάγραμμα αναμορφώθηκε για τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς έχουν μεσολαβήσει διάφορες καθυστερήσεις. Εκτός από το Ελληνικό και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, αναμένεται επίσης να κλείσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ και ROSCO πριν από το τέλος του 2018. «Εάν αυτές οι τέσσερις ιδιωτικοποιήσεις κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ αναμένονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, και συνολικά έσοδα ύψους 4,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις από την έναρξη του προγράμματος ΕΜΣ», λέει η έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή