Την Πέμπτη «το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», λέει η Αγκελα Μέρκελ

Την Πέμπτη «το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», λέει η Αγκελα Μέρκελ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για την Ελλάδα αύριο στο Eurogroup προσβλέπουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να εκφράζει την ελπίδα ότι «θα καταφέρουμε με την Ελλάδα να κάνουμε το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα» και Ευρωπαίο αξιωματούχο να δίνει πιθανότητες 70%-80% για συνολική συμφωνία. Η συνολική συμφωνία θα αφορά την εκταμίευση της δόσης, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τη ρύθμιση του χρέους.

«Τώρα πιστεύω έχουμε τη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και θα είναι η σωστή στιγμή να πούμε “τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων”. Και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Εκφράζοντας αισιοδοξία για τη συμφωνία, εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ανέφερε τα εξής σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους: 1) Η δόση θα είναι σημαντικού ύψους, ανεβάζοντας το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας στα 20 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις έως τις αρχές του 2020. 2) Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι περίπου 7 χρόνια.

Σε δόση έως 15 δισ. ευρώ, εξάλλου, αναφέρονται με χθεσινά τους δημοσιεύματα το πρακτορείο Reuters και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

• Το σενάριο για το χρέος. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα, πάντως, σε ΔΝΤ και αγορές, καθώς η αντίδρασή τους θα κρίνει κατά πόσον η λύση θα είναι αξιόπιστη και η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με λογικό κόστος. Πηγές της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι το σενάριο για το χρέος θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής:

1. Βραχυπρόθεσμα, να δοθεί μια μεγάλη δόση, η οποία θα προορίζεται αφενός για το «μαξιλάρι», για την κάλυψη των δανειακών αναγκών έως τα μέσα του 2020 (11 δισ. ευρώ), και αφετέρου για την εξαγορά δανείων που λήγουν σύντομα (ίσως άλλα 5-10 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι το «μαξιλάρι» διαθέτει ήδη περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει να εξαγορασθεί μέρος του δανείου του ΔΝΤ (εκτιμάται περί τα 6 από τα 10,4 δισ. ευρώ του υπόλοιπου δανείου του ΔΝΤ, του οποίου η τελευταία δόση είναι το 2024), ενώ για τα δάνεια προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs), συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι η εξόφληση θα γίνει κατά την κανονική λήξη τους. Ο μεγάλος όγκος των τελευταίων λήγει έως το 2026 (βλ. πίνακα).

2. Βραχυπρόθεσμα, επίσης, θα εγκριθεί η επιστροφή των κερδών των SMPs και ANFAs (περίπου 4,5 δισ. ευρώ), σταδιακά από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, υπό τον όρο της τήρησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Μαζί με την επιστροφή των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος το σχετικό ποσό υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό συν το «μαξιλάρι», τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα ταμειακά διαθέσιμα (που εκτιμώνται στα 20 δισ.) είναι οι πόροι που θα έχει η Ελλάδα για να πληρώσει τις λήξεις των ομολόγων της (35 δισ. έως το 2022) συν τους τόκους.

3. Μεσοπρόθεσμα, θα δοθεί παράταση στις λήξεις μέρους των δανείων του ΕFSF (108 δισ.) για 7-8 χρόνια.

4. Μακροπρόθεσμα, θα αναληφθεί δέσμευση παρέμβασης, αν χρειαστεί, σε συνάρτηση και με τη γαλλική πρόταση σύνδεσης με το ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή