Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει υπομονετικά για να αυξήσει τα επιτόκια

Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει υπομονετικά για να αυξήσει τα επιτόκια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να μην επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, αλλά αντιθέτως θα κινηθεί προσεκτικά. Θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική, δεδομένου ότι και το διεθνές περιβάλλον ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου πολλαπλασιάζει τους κινδύνους. Δεν λείπουν, άλλωστε, οι προειδοποιήσεις πως μια εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια.

Την πρόθεση της ΕΚΤ να «επιδείξει υπομονή σε ό,τι αφορά τη χρονική στιγμή που θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων» εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στην πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου η ΕΚΤ συγκαλεί ετήσιο συνέδριο με τη συμμετοχή άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών και οικονομολόγων. Εχει προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, η απόφαση της Τράπεζας να ολοκληρώσει στο τέλος του έτους το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που έφτασε αισίως στα 2,6 τρισ. ευρώ, αλλά και να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Στη χθεσινή συνεδρίαση, όμως, ο κ. Ντράγκι ενίσχυσε περαιτέρω το μήνυμά του προς τις αγορές καθώς τόνισε ότι εντείνεται η αβεβαιότητα που περιβάλλει την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου. Προσέθεσε, άλλωστε, ότι δεν είναι βέβαιο πως θα επιταχυνθεί σύντομα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αφού οι αυξήσεις των μισθών ενδέχεται να μην τονώσουν επαρκώς την οικονομική ανάπτυξη.

Οι σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου και να προετοιμάσει τις αγορές για τουλάχιστον άλλες τρεις στο εγγύς μέλλον. Διαβλέποντας προφανώς τους κινδύνους που ανησυχούν και τον κ. Ντράγκι, ο Λόρενς Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε χθες τις κεντρικές τράπεζες να μη βιαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Σάμερς προειδοποίησε πως τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν είναι εξοπλισμένες κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν μια νέα ύφεση. Οπως ανέφερε, «το κεντρικό ζήτημα της νομισματικής πολιτικής για τη γενιά πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, το πώς θα αναχαιτισθεί ο πληθωρισμός, δεν είναι πλέον καίριο», τόνισε ο κ. Σάμερς και υπογράμμισε πως σήμερα το καίριο ζήτημα είναι «η διατήρηση υγιούς ρυθμού ανάπτυξης και ο στόχος της πλήρους απασχόλησης». Ο κ. Σάμερς είχε προβεί σε παρεμφερείς δηλώσεις μία ημέρα νωρίτερα στη σύνοδο στη Σίντρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή