Η Γερουσία «παγώνει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Η Γερουσία «παγώνει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Γερουσία αποφάσισε με ψήφους 85 υπέρ έναντι 10 κατά να μπλοκάρει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να «παγώσει» την πώληση των 100 αεροσκαφών αξίας 10 δισ. δολ. Ωστόσο, με δεδομένη την απαιτούμενη επικύρωση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin θεωρεί ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο στο Τέξας η πανηγυρική τελετή παραλαβής τους. Τούρκοι πιλότοι αναμένεται εξάλλου να εκπαιδευθούν στις ΗΠΑ και τα αεροσκάφη καθεαυτά δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ το νωρίτερο μετά ένα χρόνο, δίνοντας έτσι περιθώριο στο Πεντάγωνο να βρει μια λύση, σε περίπτωση που η απόφαση της Γερουσίας γίνει νόμος.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, μια πρόταση που προστέθηκε στο νομοσχέδιο «παγώνει» τη μεταφορά των αεροσκαφών, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η τουρκική πρόθεση να εγκαταστήσει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο κατά την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα μυστικά των F-35, καθώς και τα στοιχεία που συλλέγουν. Η Τουρκία είναι ένα από τα 14 μέλη του ΝΑΤΟ που βοηθά στην κατασκευή του αεροσκάφους στελθ, «αόρατου» στα ραντάρ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και το Ισραήλ. Το νομοσχέδιο είναι πιθανό να υποστεί περαιτέρω τροποποιήσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης και δεν πρόκειται να γίνει νόμος μέχρι αργά το καλοκαίρι.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ τόνισε ότι αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, απείλησε ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις και δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί από την απόφαση. Aπό την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι είναι το στυλ της Δύσης «να προκαλεί τεχνητές κρίσεις. Τι νόμους θα εφαρμόσετε (οι ΗΠΑ) προκειμένου να επιβάλετε κυρώσεις για την αγορά των S-400; Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, θα οδηγήσει σε κρίση. Εχουμε αγοράσει τους S-400 και ας σταματήσουμε να μιλάμε γι’ αυτό», δήλωσε στο NTV. Αναλυτές εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο μπορεί να ενισχύσει τον πρόεδρο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τις θεωρίες συνωμοσίας του ότι ξένες δυνάμεις απεργάζονται την καταστροφή της χώρας.

Παρεμβαίνοντας στη διένεξη ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αμυνας της κρατικής Δούμας, Γιούρι Σβίτκιν δήλωσε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς ότι η Μόσχα θα πουλήσει στην Τουρκία ρωσικά μαχητικά SU-57 που θα αντικαταστήσουν τα F-35. Αυτή ήταν η έμμεση απάντηση της Μόσχας στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε πει ότι η Αγκυρα εξετάζει ως εναλλακτική λύση τα ρωσικά μαχητικά, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους δώσουν τα F-35. «Προτού γίνουν οι οποιεσδήποτε συμφωνίες που αφορούν πωλήσεις εξοπλισμών, όλα ελέγχονται, λαμβάνεται επίσης υπ’ όψιν και ο πολιτικός προσανατολισμός της μιας ή της άλλης χώρας, όπως και η στάση που τηρεί έναντι της χώρας μας. Η προσωπική μου άποψη είναι η ακόλουθη: θα έλεγα ότι προς το παρόν είναι πρόωρο να μιλάει κανείς για το ενδεχόμενο πώλησης των αεροσκαφών SU-57 σε αντικατάσταση των F-35», δήλωσε ο Σβίτκιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή