Οι διαφορετικές «φωνές» της Εναλλακτικής Σκηνής

Οι διαφορετικές «φωνές» της Εναλλακτικής Σκηνής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό. Με σπουδαία έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, νέες δημιουργίες διακεκριμένων και νεότερων συνθετών, παραγγελίες νέων έργων σε Ελληνες συνθέτες, συμπαραγωγές με σχήματα μουσικού θεάτρου της περιφέρειας, όπερες, μιούζικαλ, φεστιβάλ, συναυλίες, πολλές δράσεις των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της ΕΛΣ.

«Ο προγραμματισμός της καλλιτεχνικής περιόδου 2018/19 της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, τον οποίον παρουσιάζουμε με υπερηφάνεια, εμπεριέχει ορισμένες από τις πιο γνήσιες και πιο ανήσυχες καλλιτεχνικές φωνές του σύγχρονου πολιτιστικού τοπίου της χώρας μας», τονίζει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, στο σημείωμα που συνοδεύει το νέο πρόγραμμα. Και συμπληρώνει ότι «η Εναλλακτική Σκηνή δεν είναι ένας φορέας ενιαίας αισθητικής γραμμής, κάθε άλλο: προσδοκά να προσελκύσει κοινό διαφορετικών αισθητικών οριζόντων, απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, επιδιώκει έναν πολυφωνικό προγραμματισμό».

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουμε το μιούζικαλ «Once» με τη Μαρίνα Σάττι και σκηνοθέτη τον Ακύλλα Καραζήση, το μουσικό παραμύθι «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», τις νέες παραγγελίες έργων «Η κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που εντάσσεται στο λυρικό ρεπερτόριο, καθώς και την όπερα «Οράματα και Θάματα».

Οι συνθέτες Χαράλαμπος Γωγιός, Τάσος Ρωσόπουλος, Θοδωρής Οικονόμου, Γιώργος Δούσης θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά έργα, ενώ οι τρεις νέες σκηνοθέτριες, Ιώ Βουλγαράκη, Κατερίνα Πετσατώδη και Ράια Τσακηρίδη, θα συνεργαστούν κι αυτές για πρώτη φορά με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Ο Δημήτρης Καραντζάς θα υπογράψει σκηνοθετικά τον «Θάνατο του Αντονυ», ο Σίμος Κακάλας την «Κερένια Κούκλα», ο Θέμελης Γλυνάτσης το «Λευκό Ρόδο», η Μαρία Γυπαράκη τα «Οράματα και Θάματα».

Οι συμπαραγωγές ενισχύονται με τις παραστάσεις του σουρεαλιστικού ντουέτου Opera Chaotique σε συνεργασία με την ομάδα κουκλοθέατρου Merlin (Βάτραχοι), του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου της Λάρισας (Παραμυφικό) και των ομάδων μουσικού θεάτρου Οπερες των ζητιάνων (Ο θάνατος του Αντονυ) και The Medium Project (Εντα Γκάμπλερ).

O Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις φέρνει την παρουσίαση του «Μεγάλου Ερωτικού» σε μεταγραφή για μπαρόκ όργανα, καθώς και τρία εμβληματικά έργα, τα «Κοινός βίος», «Παίδες επί Κολωνώ» και «Τα τραγούδια της αμαρτίας». Τρία φεστιβάλ επιστρέφουν ανανεωμένα: το Φεστιβάλ Πιάνου, οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής, και οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου.

Το έργο της Εναλλακτικής Σκηνής και των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της ΕΛΣ στηρίζει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα φεστιβάλ της Εναλλακτικής Σκηνής χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 «Αττική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή