Τζανακόπουλος: Αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης (βίντεο)

Τζανακόπουλος: Αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης (βίντεο)

6' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ «θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Εφόσον τεθεί οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης του Κοινοβουλίου, της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου και από τον οποιοδήποτε στην ελληνική κυβέρνηση τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης», συνέχισε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη, περί ανταλλαγμάτων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο κ. Σγουρίδης αναφέρθηκε σε συζήτηση που έγινε σε πηγαδάκι και πρόσθεσε:

«Πολλοί έχουν σπεύσει να διασπείρουν φήμες περί δήθεν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη».

Σε ερώτηση αναφορικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη υπογράμμισε ότι «τήρησε μία πολύ υπεύθυνη στάση που τιμά τον ίδιο και σέβεται τις ιδεολογικές αρχές του και την ιστορία».

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι είναι «αποκλειστικά υπεύθυνος για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ». «Ο ίδιος είχε πει ότι δεν θα διχάσει τους Ελληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς, αλλά υιοθέτησε την εθνικιστική ρητορική του VMRO». συμπλήρωσε. 

«Ο μηχανισμός παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, και χαρακτήρισε «ιστορική» την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, γιατί σε αυτή θα επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου ελληνικού προγράμματος.

«Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση»

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της μία σκληρή περίοδο, που κόστισε πολλά στον ελληνικό λαό» και πέρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το αυριανό Eurogroup αναμένεται να αποφασίσει για τη ρύθμιση του χρέους και τον μηχανισμό παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, για την οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία.

«Καμία δέσμευση για νέα μέτρα»

«Η λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης είναι γνωστή, ήδη, από τις περιπτώσεις των χωρών της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απάντησε σε όσους έσπευσαν να μιλήσουν για «τέταρτο μνημόνιο»:

«Σήμερα, αρκετές εφημερίδες και site έσπευσαν και πάλι να κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Το περιεχόμενο, όμως, του κειμένου που δημοσιεύουν τους διαψεύδει κατηγορηματικά και τους γελοιοποιεί. Όποιος το διαβάσει θα διαπιστώσει και μόνος του ότι δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα. Αντίθετα, περιγράφει γενικούς στόχους πολιτικής που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα, την απομείωση των κόκκινων δανείων, την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Περιγράφει, επίσης, τη μορφή που θα πάρει η μεταμνημονιακή παρακολούθηση, χωρίς αξιολογήσεις και προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά αποκλειστικά με αποστολές και εκθέσεις των θεσμών. Ό,τι, δηλαδή, ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από προγράμματα προσαρμογής. Ο μηχανισμός αυτός δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό. Με λίγα λόγια, δεν έχει ουδεμία σχέση με το μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων».

Αισιοδοξία για ουσιαστική λύση στο θέμα του χρέους

Σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως είναι, ήδη, γνωστό το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η απόφαση και δεν είναι άλλο από αυτό που όρισε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, δηλαδή, τη θέσπιση ανώτατου ετήσιου ορίου των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου στο 15% του ΑΕΠ και τον προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «θα είναι απολύτως αξιόπιστη και πειστική για τις αγορές η λύση για το χρέος».

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι «βρισκόμαστε ενόψει μίας ουσιαστικής λύσης, η οποία θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην ήδη καταγεγραμμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας» και παρατήρησε: «Κοινά αποδεκτό κριτήριο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις είναι η λύση να είναι πειστική στις αγορές και να εμπεδώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας. Δηλαδή, να αποτελέσει την τελευταία πράξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία θα μπορεί με σίγουρα και σταθερά βήματα να οργανώσει την επόμενη μέρα της, ως μία κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα».

Προσπάθεια απομείωσης της διαπραγματευτικής επιτυχίας της κυβέρνησης με «άθλιες φήμες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε όσους διασπείρουν, τις τελευταίες ημέρες, «άθλιες φήμες» περί δήθεν «συναλλαγής» της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος και επισήμανε ότι φανερώνουν δύο πράγματα:

Πρώτον, την άγνοιά τους για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Δεύτερον, ότι έχουν, πλέον αποδεχθεί, ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μία θετική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, μία ρύθμιση που ούτε στον ύπνο τους δεν είχαν δει όσοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν άλλη μία κυβερνητική διαπραγματευτική επιτυχία.

«Αφού, λοιπόν, εξαντλήθηκε η κινδυνολογία περνάνε, πλέον, στο σύμπαν του παραλογισμού και του ανορθολογισμού. Τους ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα» σχολίασε.

«Ο κ. Μητσοτάκης νομιμοποιεί τη φασιστική ρητορεία»

Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και τις φασιστικές πρακτικές και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της Νέας Δημοκρατίας».

«Η ΝΔ και το VMRO παίζουν το χαρτί του διχασμού»

«Οι δυνάμεις που εχθρεύονται τη συμφωνία και στις δύο χώρες έχουν κοινή βάση επιχειρημάτων την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση της Ιστορίας και φυσικά τον άκρατο λαϊκισμό» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ και το VMRO όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος, αλλά, σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν για μία ακόμη φορά να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί. Το χαρτί του διχασμού. Του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ηγεσία της»

Παρόλα αυτά, παρατήρησε πως οι προβοκατόρικες ενέργειες των τελευταίων ημερών που έχουν οργανωθεί από μία χούφτα μελών και στελεχών της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με Χρυσαυγίτες δεν μπορούν να δημιουργήσουν την εικόνα του εθνικού διχασμού. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ηγεσία της, αλλά και μερίδα του Τύπου που υποστηρίζει τη χρυσαυγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της Κεντροδεξιάς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τα χτεσινά περιστατικά στα Γιαννιτσά, αλλά και στα Χανιά, όπου ομάδες πέντε-έξι μελών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση, έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και της εθνικιστικής στροφής της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες. Έρχονται σε συνέχεια του φασιστικού παραληρήματος του στελέχους της ΝΔ, Πριονίδη, που καλούσε σε πογκρόμ εναντίον αριστερών και μάλιστα με την πλήρη κάλυψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας. Η σιωπή του κ. Μητσορτάκη συνεπάγεται ότι τα περιθωριακά αυτά περιστατικά οργανώνονται κατεντολήν και με την πλήρη κάλυψη του ίδιου. Δικαιώνεται έτσι η επισήμανση της κυβέρνησης ότι ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και τις φασιστικές πρακτικές και ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της Νέας Δημοκρατίας».

«Ελλάδα και ΠΓΔΜ εγκαινιάζουν μία νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας»

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ εγκαινιάζουν μία νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και για το σύνολο της Βαλκανικής.

«Το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας κυρώνει σήμερα τη συμφωνία, κάνοντας το πρώτο από τα προβλεπόμενα βήματα, για τη θέση της σε ισχύ. Η συμφωνία αυτή βρίσκει σύμπασα τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό των δύο χωρών, που βάζουν ένα τέλος σε μία διένεξη που κόστισε πολύ και στις δύο πλευρές των συνόρων. Για την ελληνική κυβέρνηση, η συμφωνία συνιστά μία πράξη ευθύνης και πατριωτισμού, που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα και απαντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού, ο οποίος στη μεγάλη του πλειοψηφία, διαχρονικά, επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή