Εκπαιδεύοντας την πολιτική ηγεσία

Εκπαιδεύοντας την πολιτική ηγεσία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα ανέκδοτο που ήθελε κάποιον να οδηγεί ανάποδα σε κεντρικό μονόδρομο. Οταν ακούει στο ραδιόφωνο την προειδοποίηση «Οδηγοί προσοχή! Οχημα κινείται ανάποδα στην οδό τάδε», μονολογεί: «Τι ένας, ρε; Δεκάδες είναι…». Στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας η κ. Φώφη Γεννηματά δεν πάει απλώς ανάποδα στην άποψη όλων ότι, παρά τα προβλήματά της, η συμφωνία για τη Βόρειο Μακεδονία είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Δεν μονολογεί μόνο «Τι ένας, ρε; Δεκάδες πάνε ανάποδα». Εχει ανεβεί και στο καπό του αυτοκινήτου και φωνασκεί «Πίσω όλοι, ρε! Πάτε ανάποδα».

Με την απόφασή της να εναντιωθεί στη συμφωνία διαφώνησαν πέντε από τα έξι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ αυτών και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, που υπήρξε επί μακρόν ένας εμβληματικός υπουργός Εξωτερικών. Διαφωνεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), που κάλεσε «όλους τους προοδευτικούς και τα κόμματα που είναι μέλη του να υποστηρίξουν την ιστορική συμφωνία για τη διένεξη σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ που διαρκεί εδώ και δεκαετίες, καθώς και τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων που την επέτυχαν». Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας υπογραμμίζοντας ότι «η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσα από αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρξει σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων». Παρ’ όλα αυτά, η κ. Γεννηματά επιμένει: «Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμησή τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Παραμονή των εκλογών του 2015 γράφαμε σε τούτη εδώ τη στήλη ότι «αύριο οι Ελληνες, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκλέξουν τον πρώτο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης που δεν έζησε ποτέ στο εξωτερικό (…) Ας ελπίσουμε ότι θα καλύψει ταχύρρυθμα τα κενά της Ιστορίας, που πιθανώς έχει, λόγω καταλήψεων στη νιότη του. Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι ενώ “πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. / A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω. / Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. / Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω”. (Κ. Π. Καβάφης, “Τα τείχη”)» – (Καθημερινή 24.1.2015). Η κ. Γεννηματά είναι επιπλέον η πρώτη πρόεδρος του κεντροαριστερού χώρου που επίσης δεν έχει ζήσει ούτε μία ημέρα στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε ένα πανάκριβο 17ωρο φροντιστήριο (100 δισ. υπολογίζεται ότι μας κόστισε) για να αντιληφθεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις διεθνείς προκλήσεις που είχε και έχει η χώρα. Δυστυχώς, όμως, πρόλαβε και μας ξετίναξε· δεν απέμειναν άλλα λεφτά για φροντιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή