Ερώτημα και υποερωτήματα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με προφανή ενθάρρυνση από τον λεγόμενο «ξένο παράγοντα», το Μακεδονικό ξανα-μπήκε στη ζωή της χώρας, η σχετική συμφωνία προκαλεί έντονες αντιδράσεις και λειτουργεί ήδη ως καταλύτης αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό. Αγνωστα ακόμη το εύρος και το βάθος αυτών των αλλαγών, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη Ν.Δ., όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση όταν αποφάσισε να αναλάβει το περιπετειώδες εγχείρημα της επίλυσης του συγκεκριμένου χρόνιου προβλήματος. Αντίθετα, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι το κόστος του Μακεδονικού θα είναι βαρύ για την κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές.

Το αβίαστο συμπέρασμα από τη μέχρι τώρα εμπειρία είναι ότι πρωθυπουργός και κυβέρνηση πορεύονται με δύο αποκλειστικούς γνώμονες: Αφενός τα οφέλη που θα έχουν από κάθε απόφαση και ενέργεια και αφετέρου τη φθορά που θα προκαλέσουν στους πολιτικούς αντιπάλους τους. Ψέματα, αυταπάτες, «κωλοτούμπες», «mea culpa», παραλείψεις, διαστρεβλώσεις, νεολογισμοί, συκοφαντήσεις, ρητορική, πόλωση, διχασμός, ανοχή, διορισμοί, φόροι, επιδόματα, υποσχέσεις, νόμοι, αλώσεις, αλλοιώσεις, όλα είναι εργαλεία προς χρησιμοποίηση στην εργαλειοθήκη της κυβέρνησης Συρανέλ. Δεν υπάρχουν κανόνες, όρια, ηθική (κυρίως αστική) ενόψει της κατάκτησης ή διατήρησης της εξουσίας.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι βασικό το ερώτημα πώς και γιατί ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας όταν διαπίστωσε ότι, πρώτον, δεν κατάφερε να διχάσει τη Ν.Δ. και δεύτερον, ότι ο αντίκτυπος του Μακεδονικού στην ελληνική κοινωνία είναι μεγάλος και αρνητικός. Με υποερωτήματα, επίσης καίρια, γιατί δεν φρόντισε να κερδίσει εντυπώσεις επιμένοντας να ονομάζονται «Βορειομακεδόνες» οι γείτονες και γιατί δέχθηκε την παραγωγή αποτελεσμάτων πριν η ΠΓΔΜ ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις, αφού την πίεση την είχε η άλλη πλευρά.

Η απάντηση στο ερώτημα και στα υποερωτήματα ίσως είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει ιδιαίτερα στον «στολισμό» του προσωπικού προφίλ του από τον «ξένο παράγοντα», ελπίζοντας και σε ανταλλάγματα για την εξυπηρέτηση που έκανε στους πυλώνες της Δύσης. Πιθανώς θεωρεί ότι αυτό, σε συνδυασμό με την πάροδο του χρόνου έως τις εκλογές και την πολιτική παροχών και επιδομάτων που θα ακολουθήσει στο χρονικό διάστημα μέχρι τότε, θα ελαχιστοποιήσει το κομματικό και προσωπικό κόστος. Θα διαπιστωθεί αν έχει δίκιο, αλλά το βέβαιο είναι ότι η συμφωνία δημιούργησε τετελεσμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή