Βερολίνο: Δεν αναμένονται εκπλήξεις στο Eurogroup

Βερολίνο: Δεν αναμένονται εκπλήξεις στο Eurogroup

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σόλτς, συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε χθες η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ ότι «το ελληνικό πρόγραμμα θα οδηγηθεί σε αίσιο τέλος». Αυτό τόνισε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα».

Διατυπώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη γερμανική εκτίμηση για το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα στην υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος προσαρμογής η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «πρόκειται για μία επιτυχία» της Ελλάδας.

Αυτή τεκμηριώνεται από την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και από τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. «Αυτά θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη» όταν συζητά για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε κατά το κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης η ίδια.

Κλειστά τα χαρτιά της κρατά η Γερμανία

Παρ' όλα αυτά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην πάγια τακτική που ακολουθεί επί Ολαφ Σολτς. Ακόμη και την τελευταία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οκονομικών σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως τη μελλοντική επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων και πολύ περισσότερο την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του τα επιμέρους θέματα ο υπουργός θα τα συζητήσει στο  Eurogroup. Δεν θα πρέπει να αναμένεται πάντως ότι ο κ. Σολτς θα παρουσιάσει στην αυριανή συνεδρίαση κάποια νέα αιτήματα.

Τα μέτρα για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος θα κινηθούν στη λογική των δημοσιευμένων αποφάσεων του Eurogroup το 2016 και 2017, τόνισε η εκπρόσωπός του σήμερα. Αυτές οι αποφάσεις περιγράφουν την «εργαλειοθήκη των μεσοπρόθεσμων μέτρων που προσφέρονται στο τέλος ενός προγράμματος προσαρμογής». Αλλωστε, «όλα αυτά τα ζητήματα έχουν συχνά συζητηθεί στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών».

Στη βάση αυτών των αποφάσεων και συζητήσεων θα λάβει αύριο το Eurogroup τις αποφάσεις του σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και «άλλους θεσμούς» (ΔΝΤ) για το ποια «λογικά» και «σωστά» μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Η ατζέντα της συνεδρίασης

Το Eurogroup θα συνέλθει στις 4.00 Ελλάδας (3.00 ώρα Λουξεμβούργου) και στις 7.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ecofin.

Ουδείς γνωρίζει επί του παρόντος εάν οι δύο συνεδριάσεις θα γίνουν χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα, πόσο μάλλον εάν καθυστερήσει η συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα».

Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προϊδέασε για μια μακρά συνεδρίαση. Ολοι, πάντως περιμένουν να βγει «λευκός καπνός». Αλλωστε, πριν το Eurogroup θα συνέλθει το Euro Working Group, το οποίο θα εισηγηθεί θετικά.

Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

* Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

* Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.

* Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

* Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή