Μεγαλοπρεπές παλάτι χτίζει ο Μοράλες

Μεγαλοπρεπές παλάτι χτίζει ο Μοράλες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΛΙΒΙΑ. Ο θιασώτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, πρόεδρος της Βολιβίας, Ιβο Μοράλες έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με αφορμή την ανέγερση ενός υπερπολυτελούς προεδρικού μεγάρου στην πλέον φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το ιδιότυπο «παλάτι» του Μοράλες αποτελεί έναν πύργο 29 ορόφων, ο οποίος πρόκειται να διαθέτει, μεταξύ άλλων, επτά ανελκυστήρες, ελικοδρόμιο, αίθουσες μασάζ και γυμναστικής, καθώς και μία προεδρική σουίτα 1.068 τετραγωνικών μέτρων που περιλαμβάνει τζακούζι. Ο αναμφίβολα επιβλητικός ουρανοξύστης ύψους 120 μέτρων ανεγέρθηκε αφότου ο Μοράλες απέσπασε οικοδομική άδεια κατ’ εξαίρεση μέσω του, ελεγχόμενου από το κόμμα του, Κοινοβουλίου, καθότι το κτίριο αντιβαίνει ευθέως στους νομοθετικούς περιορισμούς που αφορούν το ιστορικό κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας Λα Πας. Το νέο μέγαρο της βολιβιανής κυβέρνησης προβλέπεται να αντικαταστήσει το χρονολογούμενο από τον 19ο αιώνα Palacio Quemado (Καμένο Μέγαρο) που έχει λάβει την ιδιάζουσα ονομασία του από μία ολέθρια πυρκαγιά του 1875.

Το κόστος κατασκευής του κτιρίου εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 34 και 40 εκατ. δολ., καθώς, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το δαπανηθέν ποσό ανέρχεται στα 34,4 εκατ. δολ., ο βολιβιανός Τύπος υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 40 εκατ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάμουελ Ντόρια Μεντίνα στηλιτεύει τον πρόεδρο Μοράλες, κατηγορώντας τον για κατασπατάληση χρημάτων του δημοσίου, τη στιγμή που το 39% των πολιτών της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016. Παράλληλα, αντιπρότεινε την αναδιαμόρφωση του κτιρίου σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, εν μέσω γενικευμένων αιτιάσεων εναντίον της κυβέρνησης. Εντούτοις, ο πρόεδρος της Βολιβίας απορρίπτει τους πολιτικούς ενδοιασμούς για την οικοδόμηση του μεγάρου, το οποίο και αποκαλεί ως τη «Σπουδαία Κατοικία του Λαού».

Ο 59χρονος Μοράλες αποτελεί τον πρώτο αυτόχθονα πρόεδρο της χώρας και έχει διατηρήσει την εξουσία επί 12 συναπτά έτη. Ο αταλάντευτος και ένθερμος υμνητής της ριζοσπαστικής Αριστεράς αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2019, άπαξ και η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ο κ. Μοράλες δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα στις εκλογές, παρά την απόρριψη της αντίστοιχης πρωτοβουλίας συνταγματικής αναθεώρησης μέσω δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή