Η Περιφέρεια καλεί τους δήμους να βρουν λύση για τα απορρίμματα

Η Περιφέρεια καλεί τους δήμους να βρουν λύση για τα απορρίμματα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής δεν είναι παροδικά. Ο XYTA Φυλής δεν αντέχει, οι δήμοι πρέπει να βρουν λύση για τα απορρίμματά τους, αλλιώς θα τα αφήσουμε στις γειτονιές τους και ας κάνουν ό,τι θέλουν.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Αρης Βρούστης, περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος νομού Αττικής- Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής), σε αρμόδιους αντιδημάρχους μέσω μέιλ πριν από μία εβδομάδα, με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον ΧΥΤΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε αύξηση κατά 11,46% του κόστους απόθεσης των απορριμμάτων από τους δήμους στον ΧΥΤΑ Φυλής, ανεβάζοντας την τιμή από τα 44 στα 49 ευρώ ανά εισερχόμενο τόνο.

Η κ. Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ (αυτοδίκαια εκ της θέσεώς της ως περιφερειάρχη σύμφωνα με το άρθρο 211 του ν. 3852/2010 του Καλλικράτη), το 2014, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας δήλωνε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει, προσθέτοντας πως «είμαστε όλοι κάτοικοι Φυλής».

Πραγματικά, ο ΧΥΤΑ Φυλής κινδυνεύει να κλείσει, όχι γιατί το κλείσιμό του δρομολόγησε η Περιφέρεια με τις ενέργειές της, αλλά γιατί τα όρια «ζωής» του, όσον αφορά την υποδοχή σύμμικτων απορριμμάτων, εκτιμώνται έως το τέλος του 2019.

Μπροστά στο αδιέξοδο η Περιφέρεια καλεί τους δήμους να ενεργοποιηθούν στην ανακύκλωση και στην ανάκτηση των οργανικών, αλλιώς σύντομα θα βρεθούν με τα σκουπίδια στους κάδους χωρίς εναλλακτική λύση.

Οπως αναφέρει ο κ. Βρούστης σε μέιλ του, «επειδή στο εξής τέτοια φαινόμενα (σ.σ. σαν το πρόβλημα που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ τις τελευταίες ημέρες με συνέπεια τη συσσώρευση σκουπιδιών σε πολλούς δήμους της Αττικής) θα υπάρχουν συχνά, καλό θα ήταν οι δήμοι να προχωρήσουν στην ανακύκλωση και ανάκτηση των οργανικών προκειμένου να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Διαφορετικά τα ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα) θα τα αφήνουν στις γειτονιές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή