Προσφυγικό: Η «διαδρομή του τζαμιού»

Προσφυγικό: Η «διαδρομή του τζαμιού»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Βοσνία αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά σημεία στην πορεία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη μετά το κλείσιμο της επονομαζόμενης βαλκανικής οδού. Mετά το σφράγισμα των συνόρων από την πλευρά της Ουγγαρίας και την ανέγερση συρματοπλέγματος στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία, οι μετανάστες ακολουθούν νέα πορεία, η οποία παρακάμπτει τις χώρες αυτές και ξεκινάει από την Ελλάδα, διασχίζει την Αλβανία και χωρίζεται σε δύο διαδρομές. Η μία περνάει από το Μαυροβούνιο και η άλλη από τη Σερβία και πιο συγκεκριμένα από την επαρχία Σαντζάκ όπου κατοικούν μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Αμφότερες οι διαδρομές καταλήγουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων.

Ο επικεφαλής της επιτροπής για το Μεταναστευτικό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, Πέτερ Βίμπινγκερ, χαρακτήρισε την πορεία «διαδρομή του τζαμιού», επισημαίνοντας ότι οι μετανάστες επιλέγουν τη διέλευση από περιοχές με μουσουλμανικό πληθυσμό για να εξασφαλίσουν σίτιση και στέγαση στα τοπικά τζαμιά. Ο γενικός γραμματέας της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας, Ελντιν Αστσεριτς, από την πλευρά του δήλωσε στη σερβική δημόσια τηλεόραση ότι οι εικασίες αυτές «είναι ανόητες και κακόβουλες, καθώς θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν από κάποιους φασίστες που θα θεωρήσουν ότι τα τζαμιά είναι η πηγή της κρίσης, κάτι το οποίο είναι απολύτως εσφαλμένο».

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των συγκεντρωμένων προσφύγων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη διογκώνεται επικίνδυνα. Επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 5.664 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως ο αριθμός είναι διπλάσιος, αφού πολλοί αποφεύγουν την καταγραφή. Ενα ακόμη πρόβλημα είναι η ανεπαρκής προετοιμασία της χώρας να τους υποδεχθεί, καθώς σύμφωνα με παρατηρητές δεν υπάρχουν υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας. Παράλληλα, θεωρείται ότι τα δίκτυα διακινητών επιλέγουν τη Βοσνία ως χώρα διέλευσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως λόγω της κακής φύλαξης των συνόρων.

Στην Κροατία

Την ίδια στιγμή, η Κροατία ενισχύει την αστυνόμευση των συνόρων της προκειμένου να μειώσει την εισροή μεταναστών. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν οι σερβικές περιοχές τόπο εγκατάστασης μεταναστών. «Δεν θέλουμε την εγκατάσταση μεταναστών στο έδαφός μας. Οι πληροφορίες μας λένε ότι τους επόμενους μήνες στη Βοσνία θα εισέλθουν 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό θα προκαλέσει διάφορα προβλήματα και είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι πρόκειται για ζήτημα ανθρωπιστικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Ντόντικ στη σερβική τηλεόραση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή