Σε κίνδυνο ρωμαϊκά μνημεία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σοβαρές ζημιές προκάλεσαν αρχαιοκάπηλοι σε τμήμα των Τειχών του Αδριανού, ηλικίας 1.900 ετών στη βόρεια Αγγλία, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν αρχαία αντικείμενα, σύμφωνα με καταγγελίες ειδικών που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Guardian.

Η κρατική υπηρεσία αρχαιοτήτων Historic England (Ιστορική Αγγλία) αποκάλυψε ότι άγνωστοι, με τη χρήση συσκευών ανίχνευσης μετάλλων, άνοιξαν περισσότερες από 50 τρύπες γύρω από τον Πυργίσκο Μπράντον, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα τμήματα του Αδριάνειου Τείχους στην αγγλική κομητεία του Νορθάμπερλαντ. Το τείχος στην περιοχή αυτή έχτισαν άνδρες της ρωμαϊκής 20ής λεγεώνας. Η υπηρεσία Historic England επισημαίνει ότι η δράση των αρχαιοκαπήλων δεν οδηγεί μόνο στην κλοπή μοναδικών αρχαιοτήτων, αλλά και στην καταστροφή ετοιμόρροπων υπόγειων στοών, κάτω από τα τείχη.

Ο Μάικ Κόλινς, επιθεωρητής της Historic England, αρμόδιος αρχαίων μνημείων του Αδριάνειου Τείχους, λέει ότι οι σύγχρονοι βάνδαλοι στερούν από το κοινό ανεκτίμητες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή κατά μήκος του Τείχους του Αδριανού. «Γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των κατόχων ανιχνευτών μετάλλων τηρούν τον νόμο και τους κανόνες, που αφορούν τον εντοπισμό αρχαιοτήτων. Μία μικρή μειοψηφία, όμως, η οποία κλέβει αρχαιολογικά ευρήματα και καταστρέφει χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, παραβιάζει τον νόμο και μας στερεί τη γνώση του παρελθόντος. Οι αρχαιοκάπηλοι αυτοί διαπράττουν ποινικό αδίκημα και όλοι οφείλουμε να συνεργασθούμε με στόχο τη σύλληψή τους», είπε ο κ. Κόλινς.

Η υπηρεσία Historic England αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία της επαρχίας της Νορθάμπρια, για τον εντοπισμό των συμμοριών αρχαιοκαπήλων που λυμαίνονται το Αδριάνειο Τείχος τα τελευταία τρία χρόνια.

Το τείχος, μήκους 117 χιλιομέτρων, εκτείνεται από το Ουόλσεντ του βόρειου Τάινσαϊντ, μέχρι το Σόλουεϊ της Κάμπρια, ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει 160 μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ρωμαϊκά στρατόπεδα, φρούρια και σκοπιές. Στις περιοχές αυτές, η χρήση συσκευής ανίχνευσης μετάλλων απαγορεύεται αυστηρά.

Ο επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας της Historic England, Μαρκ Χάρισον, λέει: «Η παράνομη αναζήτηση μετάλλων με ανιχνευτές δεν είναι μία διασκεδαστική ασχολία. Η αφαίρεση των αρχαιοτήτων σημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα και το κοινό δεν θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για τα αντικείμενα αυτά, που θα έχουν αφαιρεθεί χωρίς καταγραφή και χωρίς την προσοχή που τους αξίζει. Η υπηρεσία Historic England θα συνεχίσει τη στενή της συνεργασία με την αστυνομία της Νορθάμπρια, την εισαγγελία και την κοινότητα των κατόχων ανιχνευτών μετάλλων, με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη της μικρής εγκληματικής μειονότητας που προκαλεί φθορές στις αρχαιότητες και τους αρχαιολογικούς χώρους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή