Λέσβος: Απαγόρευση λειτουργίας χώρων για μετανάστες

Λέσβος: Απαγόρευση λειτουργίας χώρων για μετανάστες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση της λειτουργίας στη Λέσβο δύο άτυπων δομών για αιτούντες άσυλο αποφάσισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, «δεδομένης της διαπίστωσης ακαταλληλότητας συγκεκριμένων χώρων και επικινδυνότητάς τους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και με σκοπό την προστασία σημαντικών δημόσιων αγαθών».

Η μία άτυπη δομή βρίσκεται στη Λάρσο, στις πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις της περιφέρειας, όπου από τα τέλη Μαΐου έχουν εγκατασταθεί Κούρδοι πρόσφυγες, μετά τις επιθέσεις εις βάρος τους από Αραβες στο κέντρο της Μόριας. Η δεύτερη είναι μία πρώην αποθήκη λίγα μέτρα μακριά από τον καταυλισμό της Μόριας, όπου καταγγέλλεται ότι γινόταν διανομή φαγητού.

Στη Λάρσο αρχικά διέμεναν περί τους 600 Κούρδους. Μετά τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα αυτών που δεν είχαν γεωγραφικό περιορισμό και εκείνων που επέστρεψαν στο ΚΥΤ Μόριας, έχουν μείνει 225 αιτούντες άσυλο. Η περιφέρεια απαγορεύει την άσκηση δραστηριότητας της κ. Kadri Neda Amer (είτε αυτή ενεργεί ατομικά και για δικό της λογαριασμό είτε ενεργεί για λογαριασμό της οργάνωσης «Humans 4 Humanity» της οποίας τυγχάνει ιδρύτρια, κατά δήλωσή της) σε χώρο (αποθήκη) μισθωμένο, «κατά δήλωσή της από την ίδια, ιδιοκτησίας Χαράλαμπου Αχλάτη, και ο οποίος χώρος βρίσκεται στο 11ο χλμ. Μυτιλήνης – Καλλονής (πρώην κτίριο ΝΑΟΛ) και χρησιμοποιείται για τη διαβίωση μεταναστών-προσφύγων». Επίσης, η περιφέρεια απαγορεύει «τη χρήση του χώρου αυτού, καθώς θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Η ανωτέρω απόφαση εστάλη και στην αστυνομία. Επίσης, η περιφέρεια απαγορεύει τη δραστηριότητα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Συμπαράσταση Λέσβου ΑΜΚΕ», σε χώρο στον οποίο παρασκευάζονται, συντηρούνται και διατίθενται γεύματα σε πρόσφυγες-μετανάστες μέχρι της συμμόρφωσής της με την ανωτέρω σχετική νομοθεσία.

Ας σημειωθεί ότι στη δομή των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, όπου είχαν μεταφερθεί 500 Κούρδοι μετά τις συμπλοκές, έχουν μείνει 18, τους οποίους αντέχει η δομή, την οποία διαχειρίζεται η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου». Εξάλλου, το ΠΙΚΠΑ είναι αντιμέτωπο με τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχουν καταθέσει οι ξενοδόχοι της περιοχής του αεροδρομίου, υπόθεση η οποία εκδικάζεται στις 6 Ιουλίου.

30 αφίξεις στη Μόρια

Νέες 30 αφίξεις μέτρησε χθες το ΚΥΤ Μόριας, που φιλοξενεί 7.215 αιτούντες άσυλο (συμπεριλαμβανομένων της Λάρσου). Από αυτούς, οι 1.280 βρίσκονται εκτός του καταυλισμού, στον παρακείμενο χώρο, στα κτήματα, στο «Olive Grove» και 93 εντός του κέντρου υπό κράτηση στο ΠΡΟΚΕΚΑ, ενώ 189 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ βρίσκονται 1.209 άτομα. Στις δομές και στους ξενώνες της «Ηλιακτίδας» 509 και στους ξενώνες ανηλίκων 151, ενώ οι μόνιμοι φιλοξενούμενοι του ΠΙΚΠΑ είναι 87.

Εξάλλου, με το ποσό των 121.522 ευρώ επιχορηγεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Δήμο Λέσβου, για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Μόριας, από τη ζημιά που υπέστησαν λόγω του προσφυγικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή