Οι Ευρωπαίοι περνούν αύριο στην αντεπίθεση

Οι Ευρωπαίοι περνούν αύριο στην αντεπίθεση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Παρασκευή 22 Ιουνίου τίθενται σε ισχύ οι δασμοί 25% της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Οι δασμοί είχαν ανακοινωθεί αρχές Ιουνίου ως αντίποινα για την πολιτική προστατευτισμού της Ουάσιγκτον. «Είναι μια μετρημένη αντίδραση στη μονομερή και παράνομη απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ», είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, αναφερόμενος για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στις αρχές Ιουνίου. Ο Λευκός Οίκος υιοθετεί μια πολιτική προστατευτισμού απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Από την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει την Κίνα με δασμούς, συνολικού ύψους 250 δισ. δολαρίων, και το Πεκίνο απαντά με εξαγγελίες για ανάλογα αντίποινα.

Στο παρασκήνιο, εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής των BMW, Volkswagen και Daimler συναντήθηκαν με τον Αμερικανό πρέσβη στο Βερολίνο για να συζητήσουν την κατάργηση υφιστάμενων δασμών 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων από την Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Φαίνεται πως τα «αφεντικά» της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τάχθηκαν υπέρ μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα περιελάμβανε από τη μεριά των ΗΠΑ την κατάργηση δασμών 25% στις εισαγωγές φορτηγών και αυτοκινήτων ελευθέρου χρόνου (SUVs), ένα μέτρο που ισχύει από την κυβέρνηση Τζόνσον από τη δεκαετία του ’60.

Οι νέοι δασμοί 25% της Ε.Ε. που τίθενται σε ισχύ από τις 22 Ιουνίου στοχεύουν, κυρίως, σε προϊόντα που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά των ΗΠΑ και παράγονται σε πολιτείες όπου υπερισχύει το κυβερνών κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Στη μακρά λίστα της Ε.Ε. που κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) περιλαμβάνεται το μπέρμπον, το φιστικοβούτυρο, αγροτικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι, προϊόντα χάλυβα, και είδη ρουχισμού. Η Ε.Ε. προσέφυγε στον ΠΟΕ ύστερα από την απόφαση των Αμερικανών να υλοποιήσουν την απειλή τους για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

Παράλληλα, η Ε.Ε. αναζητεί εμπορικές συμμαχίες με άλλες χώρες. Χθες, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εμπορίου της Αυστραλίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου. Οι συναλλαγές προϊόντων μεταξύ της Ε.Ε. και της Αυστραλίας ανέρχονται σε 48 δισ. ευρώ και υπηρεσιών σε 28 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν υπολογίζει πως μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μπορεί να ενισχύσει τις μεταξύ τους συναλλαγές κατά το ένα τρίτο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή