Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/06/18)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπερταμείο 10.000 ακίνητα του Δημοσίου

Αλλο ένα προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με διαδικασίες εξπρές ικανοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε απόφαση με την οποία μεταφέρονται πάνω από 10.000 ακίνητα του Δημοσίου στην ΕΕΣΥΠ, γνωστή ως υπερταμείο, και συγκεκριμένα στη θυγατρική της εταιρεία ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τα ακίνητα υπολογίζονται σε πάνω από 500 εκατ. στρέμματα γης και 22 στρέμματα δομημένης επιφάνειας. Η δέσμευση αυτή απέναντι στους πιστωτές είχε αναληφθεί από την ελληνική πλευρά από τον Μάιο του 2016, αλλά μόλις πριν από τρεις μέρες (18 Ιουνίου) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) πήρε την οριστική απόφαση και εξουσιοδότησε τον αρμόδιο υπουργό. Ο κατάλογος των ακινήτων, φυσικά, περιλαμβάνει κυρίως ακίνητα προς εμπορική αξιοποίηση, ενώ εξαιρούνται αρχαιολογικοί χώροι, ακίνητα αιγιαλού, natura, αμιγείς δασικές εκτάσεις κ.λπ.

Το πρόβλημα του χρέους μεταφέρεται στο μέλλον

Το σημερινό Eurogroup θα αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής για την Ελλάδα, καθώς θα συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Ωστόσο, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους απλώς σπρώχνουν το πρόβλημα στο μέλλον και η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη σε μια νέα επιβράδυνση της οικονομίας της ή σε μια επιδείνωση των φόβων της αγοράς για την Ευρωζώνη, επισημαίνει η Capital Economics. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας είναι εξαιρετικά αβέβαιες, όπως προειδοποιεί, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος ανέρχεται κοντά στο 180% του ΑΕΠ.

Η νέα «ταυτότητα» της Παγκρήτιας Τράπεζας

Τη νέα εταιρική ταυτότητα της Παγκρήτιας Τράπεζας παρουσίασε σε επιχειρηματίες-πελάτες η διοίκηση της τράπεζας σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Νίκος Μυρτάκης, σημείωσε ότι η Παγκρήτια Τράπεζα μετά 25 χρόνια λειτουργίας επιδιώκει τη μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και με αναπτυξιακή προοπτική πιστωτικό ίδρυμα. Οπως τόνισε, βασικό στοιχείο της ανανεωμένης εταιρικής ταυτότητας είναι το νέο λογότυπο, η σπείρα, ένα σύμβολο εμπνευσμένο από τον μινωικό πολιτισμό.

Παράταση τιμολογίων για ενεργοβόρο βιομηχανία

Την παράταση ισχύος των τιμολογίων υψηλής τάσης (ενεργοβόρος βιομηχανία) έως και τον Φεβρουάριο του 2019 θα εισηγηθεί η διοίκηση της ΔΕΗ στην έκτακτη γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου. Η σχετική απόφαση ελήφθη στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας δυνατότητα διαμόρφωσης νέας τιμολογιακής πολιτικής στους πελάτες υψηλής τάσης θα υπάρξει μετά την άρση των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με την αποεπένδυση των λιγνιτών και την οριστικοποίηση των όρων του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρισμού.

Κατάφερε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία

Τον δρόμο για το παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα δείχνει ο κλάδος του αλουμινίου. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της χθεσινή πρώτης ημέρας της διήμερης εκδήλωσης της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, όπως προέκυψε από τις ομιλίες εκπροσώπων κορυφαίων εταιρειών του κλάδου και συγκεκριμένα του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος, του κ. Μιχάλη Στασινόπουλο της Βιοχάλκο και του κ. Γιώργου Μυλωνά της Alumil. O δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, μετά τα ορυκτά καύσιμα, και πλέον καθετοποιημένος με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, ξεκινάει από τον βωξίτη και την αλουμίνα και φτάνει στην έλαση, τη διέλαση και τα προϊόντα, στον οποίο δραστηριοποιούνται 5.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου, κατάφερε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Είναι σήμερα ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς και διεθνοποιημένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και θα μπορούσε, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί του, να αποτελέσει υπόδειγμα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή