Πρότυπο στην αποκατάσταση γεωμνημείων

Πρότυπο στην αποκατάσταση γεωμνημείων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθήματα τεχνογνωσίας διδάσκει η Λέσβος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, για την ανάδειξη, συντήρηση και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ο καθηγητής Patrick Mc Keever, διευθυντής του τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO, χαρακτήρισε τις τεχνικές γεωδιατήρησης που εφαρμόζονται στη Λέσβο ως πρότυπο για τη συντήρηση γεωμνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο και επισήμανε ότι μπορεί η τεχνογνωσία αυτή να μεταφερθεί και σε άλλα παγκόσμια γεωπάρκα. Τα μαθήματα αποτελούν μέρος της δράσης «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη» με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Προγράμματος Βόρειου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πρότυπο στην αποκατάσταση γεωμνημείων-1

Αντιπροσωπεία κυβερνητικών στελεχών της Κίνας και μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ξεναγήθηκαν στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Η αυτοψία έγινε από μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που βρίσκονταν στη Λέσβο για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων 2018, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα διαχείρισης και ανάδειξης φυσικών μνημείων και γεωδιατήρησης, από 23 χώρες. Ο κ. Mc Keever και άλλοι ξένοι επιστήμονες επισκέφθηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον διευθυντή του μουσείου, καθηγητή Νίκο Ζούρο και τον υπεύθυνο του τμήματος ερευνών του μουσείου δρα Ηλία Βαλιάκο για τις μεθοδολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εκτεταμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης αποκατάστασης των απολιθωμάτων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά μετά 23 χρόνια λειτουργίας του πάρκου και αφορά εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στις ετήσιες για τη συντήρηση των απολιθωματοφόρων θέσεων.

Η αυτοψία συνεχίστηκε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου ενημερώθηκαν για το εξελισσόμενο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων που προέρχονται από τα έργα κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Από τις ανασκαφές αυτές έχει προκύψει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος απολιθωμάτων που διατηρούνται με ειδική τεχνική κατά μήκος του δρόμου ή έχουν μεταφερθεί για συντήρηση και αποκατάστα-ση στα εργαστήρια του μουσείου.

Πρότυπο στην αποκατάσταση γεωμνημείων-2

Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ειδικό εργαστήριο συντήρησης όπου έγινε επίδειξη των τεχνικών συντήρησης και αποκατάστασης απολιθωμάτων από την ομάδα συντηρητών και τεχνικών του μουσείου. Οι συμμετέχοντες έμαθαν τεχνικές και μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί από το μουσείο, ώστε να αποκατασταθούν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων, εντυπωσιακοί ευαίσθητοι φυλλοφόροι ορίζοντες, φύλλα αλλά και εύθραυστα τμήματα απολιθωμάτων.

Κινεζική αντιπροσωπεία

Την περασμένη Παρασκευή το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου επισκέφθηκε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία κυβερνητικών στελεχών από την περιοχή Suining της επαρχίας Sichuan της Κίνας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν το γενικό κυβερνητικό στέλεχος της περιοχής Suining κ. Zhou Hong, η κ. Xiang Li, διευθύντρια φυσικών πόρων της τοπικής κυβέρνησης του Suining, ο κ. Hu Mingchao, δήμαρχος Daying, ο κ. Du Sheng, δήμαρχος Shehong καθώς και ο κ. Luo Qinglun, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της κυβέρνησης του Suining. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να γνωρίσουν από κοντά το πρόγραμμα συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων, το οποίο υλοποιείται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ενημερώθηκαν για τις δράσεις στα υπαίθρια πάρκα. Κατά την επίσκεψή τους συζήτησαν τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, που εμφανίζουν πολλές ομοιότητες, καθώς διαθέτουν μοναδικά πυριτιωμένα φυτικά απολιθώματα.

Πρότυπο στην αποκατάσταση γεωμνημείων-3

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από την Κίνα αναμένεται να βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην άνθηση μελλοντικών συνεργασιών και κυρίως στην προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στην Κίνα με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού.

Στην περιοχή Suining έχουν αποκαλυφθεί ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας απολιθωμένα δέντρα, που συγκροτούν το Απολιθωμένο Δάσος του Shehong, τα οποία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τα εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή