Στόλτενμπεργκ: Ο διατλαντικός δεσμός παραμένει ισχυρός, παρά τις διαφωνίες

Στόλτενμπεργκ: Ο διατλαντικός δεσμός παραμένει ισχυρός, παρά τις διαφωνίες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δεσμός που ενώνει τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι ισχυρός και «θα διαφυλαχθεί» παρά τις «διαφωνίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους συμμάχους τους», δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο δεσμός μας είναι ισχυρός», είπε, «αλλά σήμερα ορισμένοι αμφιβάλλουν για την ισχύ αυτού του δεσμού».

«Διαπιστώνουμε τις διαφορές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους συμμάχους τους» για θέματα όπως το εμπόριο, το περιβάλλον και η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», συνέχισε.

Ακόμη και αν αυτές οι διαφωνίες είναι πραγματικές και δεν αποτελεί θέσφατο ότι ο διατλαντικός δεσμός θα επιβιώσει, πιστεύω ότι θα διαφυλαχθεί», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσβλέποντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

«Κατά το παρελθόν έχουμε ξεπεράσει διαφωνίες και η διατήρηση της στρατηγικής σύμπραξης εξυπηρετεί τα στρατηγικά μας συμφέροντα».

«Αν ορισμένοι δεσμοί, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουν αποδυναμωθεί, οι δεσμοί μας στον τομέα της Αμυνας έχουν ενισχυθεί», είπε.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 11ης και 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, «θα προχωρήσουμε περισσότερο. Με περισσότερους πόρους, ικανότητες και συμβολές στις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε πείσμα των εντάσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορεί τις ευρωπαϊκές χώρες της Συμμαχίας, και ιδιαιτέρως την Γερμανία, ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις για αύξηση στο 2% των αμυντικών τους δαπανών.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μίας συνάντησης Ντόναλντ Τραμπ-Βλαντίμιρ Πούτιν, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας δήλωσε ότι αυτό δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντίθεση με την πολιτική του ΝΑΤΟ, που τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή