Νέες ταινίες: Το παιδικό τραύμα και ο Εσκομπάρ

Νέες ταινίες: Το παιδικό τραύμα και ο Εσκομπάρ

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αξέχαστο καλοκαίρι ***

ΔΡΑΜΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν

Ερμηνείες:  Λάια Αρτίγας, Πάουλα Ρόμπλες, Νταβίντ Βερτάγκουερ

Καμιά φορά ο κινηματογράφος μπορεί να προσφέρει όμορφα και συγκινητικά αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά. Αυτό αποδεικνύει με την πρώτη ταινία της και η Καταλανή Κάρλα Σιμόν, η οποία βραβεύθηκε σχετικά και στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η ιστορία της, που ανατρέχει πίσω στην παιδική ηλικία, είναι επί της ουσίας αυτοβιογραφική και αφιερωμένη στη μητέρα της. Η 6χρονη Φρίντα χάνει τη μαμά της λόγω μιας αρρώστιας και αναγκάζεται να φύγει από τη Βαρκελώνη για να περάσει το καλοκαίρι στο σπίτι των θείων της στην εξοχή. Το νεαρό ζευγάρι υποδέχεται με αγάπη το κορίτσι, το οποίο ωστόσο δυσκολεύεται να ξεπεράσει την τραγική απώλεια και να χαρεί την ξεγνοιασιά τής ηλικίας της.

Η Σιμόν φτιάχνει ένα φιλμ γλυκόπικρο όσο και νοσταλγικό, ανατρέχοντας σε μια δύσκολη περίοδο, η οποία όμως φέρει ολοφάνερα μέσα της τον σπόρο της αναγέννησης. Η μικρή Φρίντα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει πως δεν θα ξαναδεί τη μητέρα της, την αναζητεί ασυνείδητα, τα βράδια προσεύχεται γι’ αυτήν. Ταυτόχρονα, περνά το καλοκαίρι σε έναν μικρό παράδεισο, με τη φύση να οργιάζει και το παιδικό παιχνίδι να την καλεί να πάρει μέρος. Η ταινία ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα σε αυτές τις δύο αντίρροπες δυνάμεις, χωρίς να ξεπέφτει καθόλου στον μελοδραματισμό και στην εύκολη συγκίνηση· αντιθέτως αφήνει την ατμόσφαιρα και τα γνήσια συναισθήματα μικρών και μεγάλων να φανούν μέσα από ένα απλό πείραγμα, ένα τρελό χοροπηδητό ή την ομορφιά του πρωινού γεύματος κάτω από τον ίσκιο των δένδρων. Το ψυχικό τραύμα σε αυτή την ηλικία δεν ξεπερνιέται ποτέ, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να επουλωθεί σημαντικά μέσα από το φως και την αγάπη μιας νέας οικογένειας, μοιάζει να λέει η Σιμόν.

Αγαπώντας τον Πάμπλο **½

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα

Ερμηνείες:  Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Πίτερ Σάρσγκαρντ

Μετά το πολύ επιτυχημένο τηλεοπτικό «Narcos», η βιογραφία του θρυλικού βαρώνου των ναρκωτικών αποκτά και κινηματογραφικό αντίστοιχο, βασισμένο στο γραπτό χρονικό της ερωμένης του και διάσημης δημοσιογράφου Βιρχίνια Βαγιέχο. Η Πενέλοπε Κρουζ υποδύεται τη γυναίκα που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την πορεία του Εσκομπάρ, με τον σύζυγό της στην πραγματική ζωή, Χαβιέ Μπαρδέμ, να αναλαμβάνει τον ρόλο του πρωταγωνιστή.

Η ταινία επικεντρώνεται στην προσωπικότητα του διαβόητου Κολομβιανού, επιχειρώντας να κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ του γενναιόδωρου, ακόμη και τρυφερού Πάμπλο και του αδίστακτου εγκληματία Εσκομπάρ. Ο Μπαρδέμ στέκεται με το παραπάνω στο ύψος της περίστασης, ερμηνεύοντας με ρεαλισμό τον ρόλο και ζωντανεύοντας τον τρομακτικό του μύθο. Από την άλλη, το γεγονός πως πρέπει να τα κάνει όλα αυτά στα αγγλικά, υποκρινόμενος μια ισπανική προφορά, που είναι στην πραγματικότητα βαρύτερη από τη δική του –το ίδιο κάνουν όλοι οι συμμετέχοντες– περιπλέκει τα πράγματα και στερεί τη φυσικότητα συνολικά του φιλμ.

Κατά τα λοιπά, ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα αξιοποιεί αρκετές από τις μυθικές πλέον ιστορίες για τον Εσκομπάρ (το πώς ανατίναξε ένα αεροπλάνο για να σκοτώσει έναν μόνο άνθρωπο, τη φυλακή-έπαυλη που έχτισε για τον εαυτό του κ.ο.κ.) προκειμένου να στήσει τις σεκάνς μιας ταινίας ενδιαφέρουσας, αλλά και αρκετά επίπεδης σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει το θέμα της.

Κρυφή συνταγή **½

Σκηνοθεσία:  Οφίρ Ραούλ Γκράιστερ

Ερμηνείες: Τιμ Κάλκχοφ, Σάρα Αντλερ, Ρόι Μίλερ

Μπλακ φόρεστ και συναίσθημα

Η Γερμανία συναντά το Ισραήλ στο πρόσωπο του Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ, ο οποίος δημιουργεί ένα τρυφερό φιλμ γύρω από την ανθρώπινη συντροφικότητα με φόντο τις δύο χώρες. Ο νεαρός ζαχαροπλάστης Τόμας γνωρίζει και ερωτεύεται τον Ορεν, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο για δουλειές. Οταν εκείνος θα σκοτωθεί σε τροχαίο, ο Τόμας θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να συναντήσει τη γυναίκα και τον γιο του. Κρατώντας μάλιστα κρυφή την ταυτότητά του, θα πιάσει δουλειά στο καφέ της οικογένειας. Το χαμηλότονο φιλμ μιλάει για τον πόνο της απώλειας αλλά και τη θεραπευτική δύναμη της ανθρωπιάς και της επιθυμίας για ζωή. Τα λαχταριστά γερμανικά γλυκά του Τόμας, που γεμίζουν με κόσμο το καφέ, γίνονται γέφυρα που ενώνει τα φαινομενικά ασύμβατα και ας μη χρησιμοποιεί… κοσέρ υλικά. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Ιστορίες αγάπης που δεν ανήκουν

σε αυτόν τον κόσμο **½

Σκηνοθεσία: Φρ. Κομεντσίνι Ερμηνείες: Λουτσία Μασίνο, Τόμας Τραμπάκι

Ξεπερνώντας τον χωρισμό

Η Κλαούντια και ο Φλάβιο, ακαδημαϊκοί και οι δύο, γνωρίζονται και ερωτεύονται σχεδόν αμέσως. Η παθιασμένη σχέση τους παραλίγο οδηγεί στον γάμο, όμως αντ’ αυτού παρακμάζει και τελειώνει. Η επόμενη μέρα είναι τρομερά δύσκολη για την πενηντάρα Κλαούντια, η οποία αρνείται να αποδεχθεί τον χωρισμό και ταυτόχρονα πληγώνεται από το γεγονός πως ο πρώην σύντροφός της προχωράει γνωρίζοντας μια νεαρή φοιτήτρια. Εως ότου θα κάνει και εκείνη το… ίδιο. Η Ιταλίδα Φρανσέσκα Κομεντσίνι παρουσιάζει μια σειρά από επάλληλες ερωτικές ιστορίες με αρκετές υπερβολές και –όπως υποδεικνύει και ο τίτλος– το στοιχείο του απίθανου να τις γαρνίρει. Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνει να περιγράψει με χαρακτηριστικό ιταλικό χιούμορ τις παθιασμένες σχέσεις των ανθρώπων, οι οποίες συχνά οδηγούν στην καταστροφή, αλλά ταυτόχρονα κάνουν και πιο ενδιαφέρον το ταξίδι της ζωής.

Η συμμορία των 8 **½

Σκηνοθεσία: Γκάρι Ρος

Ερμηνείες: Σάντρα Μπούλοκ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ριάνα

Ληστεία γένους θηλυκού

Η Ντέμπι Οσιαν (Σάντρα Μπούλοκ), αδελφή του αρχηγού της αντίστοιχης ανδρικής συμμορίας, είναι μόλις αποφυλακισμένη και η άμεση προτεραιότητά της είναι να υλοποιήσει το επόμενο «κόλπο». Στόχος της είναι ένα διαμαντένιο περιδέραιο αμύθητης αξίας, το οποίο πρόκειται να κοσμήσει τον λαιμό μιας διάσημης ηθοποιού στο ετήσιο γκαλά του Met. Για τον σκοπό αυτό θα στρατολογήσει μια επίλεκτη ομάδα γυναικών –όλες εξπέρ στον τομέα τους– που θα τη βοηθήσουν να φέρει εις πέρας το (θεωρητικά) τέλειο σχέδιό της. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γκάρι Ρος έχει στη διάθεσή του ένα εντυπωσιακό γυναικείο καστ, προκειμένου να φτιάξει ένα φιλμ που κινείται στους ρυθμούς και στην ατμόσφαιρα των προηγούμενων ταινιών της σειράς. Και σε κάποιο βαθμό το επιτυγχάνει, αφήνοντας ωστόσο αρκετές τρύπες στην πλοκή και δίχως το (μπόλικο) χιούμορ που χαρακτήριζε τα πρότυπά του.

Εμείς…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τους σινεφίλ –και ειδικά τους φίλους της κωμωδίας– φιλοξενεί την προσεχή Τετάρτη (27/6) η Ελληνοαμερικανική Ενωση. Εκεί θα βρεθεί ο Αμερικανός Στιβ Κάπλαν, από τους πιο περιζήτητους ειδικούς της κωμωδίας στο Χόλιγουντ, μόνιμος συνεργάτης του ΗΒΟ και script doctor (κάτι σαν επιμελητής σεναρίων) σε σπουδαίες εταιρείες παραγωγής. Θα συνομιλήσει με τον σεναριογράφο και συγγραφέα περισσότερων από 30 βιβλίων για τον κινηματογράφο, Αντριου Χόρτον, σε μια κουβέντα με θέμα «Τα κρυφά εργαλεία της κωμωδίας». Στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22), στις 7 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

… και οι άλλοι

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζει η Disney να «καταβροχθίζει» την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία, όπως υποδεικνύει η νέα γιγάντια προσφορά, ύψους 71,3 εκατ. δολαρίων, που κατέθεσε η εταιρεία για την εξαγορά της 21st Century Fox. Οι δύο χολιγουντιανοί κολοσσοί είχαν συμφωνήσει προ μηνών σε αρκετά χαμηλότερο ποσό, όμως η πρόσφατη εμπλοκή άλλου υποψήφιου αγοραστή άλλαξε τα δεδομένα.  Η Disney πάντως φαίνεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω, με τον διευθυντή της Μπομπ Αϊγκερ να επισημαίνει πως η συγκεκριμένη κίνηση επιβάλλεται από τις «ανάγκες» του κοινού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή