Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ευχαριστίες αναγνώστη προς αναγνώστη

Κύριε διευθυντά
Μαζί με τις ευχαριστίες μου για τη φιλοξενία επιστολών μου σχετικών με ζητήματα της τρέχουσας και της διαχρονικής επικαιρότητας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τις στήλες σας τον εκ Κοζάνης συγγραφέα κ. Ιωάννη Γ. Κόρκα για τη δημοσίευση στην «Καθημερινή» (Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018) ακριβέστερων πληροφοριών για τους πολεμιστές του ’40 αξιωματικούς Μπουτσικάρη και Βουδικλάρη. Οσον αφορά το ερώτημά του για τους συγγενείς του Καίσαρος Δώσσα, πήρα την άδεια από τον ανιψιό του Γεράσιμο Σοφοκλέους Δώσσα να τον πληροφορήσω ότι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του αναζητώντας απλώς την ηλεκτρονική του διεύθυνση στο Διαδίκτυο. Από την πλευρά μου, μπορώ να προσθέσω ότι ο Καίσαρ Δώσσας είχε επίσης υπηρετήσει στις μονάδες της IX Μεραρχίας. Τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο του ’40 είχε εκδώσει ο Αλέξανδρος Αδαμίδης σε σειρά πολύτιμων εκδόσεων με αφηγήσεις και απομνημονεύματα πολλών πολεμιστών από την επαρχία Βοΐου.

Γερασιμος Μιχαηλ Δωσσας, Θεσσαλονίκη

Μια παλιά ιστορία για το «κράτος εν κράτει»

Κύριε διευθυντά
Μετά το 1974 οι πανίσχυρες συνδικαλιστικές οργανώσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, κατευθυνόμενες από Αριστερά, ΚΚΕ - ΠΑΜΕ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμό - ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούσαν συνεχώς σε απεργίες και διαδηλώσεις, με ηχηρά συνθήματα κατά των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΟΚ - Ε.Ε., ξένου κεφαλαίου, πολυεθνικών, επενδύσεων... Είχαν δε επιβάλει την απόλυτη αναξιοκρατία σε Δημόσιο, τράπεζες και ΔΕΚΟ με την καθιέρωση της περίφημης επετηρίδας. Προαγωγές, σε όλες τις βαθμίδες, με κριτήριο τα χρόνια υπηρεσίας των υπαλλήλων. Πριν από τις εκλογές του 1981 η παντοδύναμη ΟΤΟΕ κήρυξε πανελλήνια απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων. Πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων ΕΤΕ ήταν ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, πρωτοκλασάτο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρόεδρος της ΟΤΟΕ, βουλευτής και υπουργός. Η απεργία κράτησε 40 ημέρες και αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Ευθύμιος Χριστοδούλου. Τον αντικατέστησε, μετά τις εκλογές, ο Γ. Α. Μαγκάκης. Περί τα μέσα της απεργίας κατέληξε να λειτουργούν, για λίγες μέρες, μόνο δύο ταμεία στο κεντρικό της ΕΤΕ. Μια μέρα, που έτυχε να είμαι παρών, τα ταμεία αυτά έδιναν μέχρι 5.000 δραχμές σε κάθε καταθέτη. Εκείνη τη στιγμή κατέφθασε ομάδα του ανωτέρω ΣΥΕΤΕ, με έξαλλο τον πρόεδρό της, και επιτέθηκαν άγρια στους έξι υπαλλήλους που εργάζονταν. Εκείνοι τρομοκρατήθηκαν και εγκατέλειψαν τα ταμεία τρέχοντας. Δημιουργήθηκε πανικός και ο διευθυντής Αλ. Κωνσταντινίδης και ο υποδιευθυντής του καταστήματος Α. Σπέγγος συγκέντρωσαν τα υπάρχοντα χρήματα και άρχισαν να δίνουν 2.000 δραχμές σε κάθε καταθέτη. Κι ενώ οι πελάτες τσακώνονταν για την προτεραιότητα σε νέα σειρά, τα χρήματα στο ταμείο τελείωσαν. Μια ηλικιωμένη κυρία έκλαιγε γοερά και παρακαλούσε: «Δώστε μου 15.000 να πάρω το παιδί μου. Είμαι από τη Λαμία. Δεν έχω πού να μείνω. Δεν έχω ούτε να φάω. Δεν μου δίνουν το παιδί μου στο νοσοκομείο των Παίδων. Σας παρακαλώ...»! Ενιωσα μεγάλη ντροπή και απογοήτευση ως άνθρωπος, ως Ελληνας και προπάντων ως τραπεζικός! Οργίαζε τότε ο λαϊκισμός του λαοπλάνου οικονομολόγου Ανδρέα Παπανδρέου με τα εξωφρενικά συνθήματά του. Τα γνωστά κατορθώματα, τις ιδιοτέλειες και τις αυθαιρεσίες των ασύδοτων συνδικαλιστών τα πλήρωσε και τα πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός. Σήμερα, μετά τους καταστροφικούς τρεις γύρους του Εμφυλίου με τα όπλα, συνεχίζεται ο όλεθρος με την ψήφο, σε δεύτερο ειρηνικό γύρο, από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία των ακραίων χριστιανοεθνικιστών ΑΝΕΛ.

Γρηγόρης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου ΕDI της World Bank, Θρακομακεδόνες Αττικής

Μεταξύ πλαγκτού και ρύπανσης

Κύριε διευθυντά
Σας γράφω για να σας υπενθυμίσω ότι εκτός από το Αιγαίο γαλάζιο Πέλαγος που έχει τεράστια τουριστική κίνηση, που τη δικαιούται, έχουμε και το πράσινο Ιόνιο Πέλαγος στη δυτική πλευρά της Ελλάδας, που έχει κι αυτό τεράστια ομορφιά και αποτελεί προορισμό, ιδίως στην Κέρκυρα των Βρετανών που την έχουν και μόνιμη κατοικία. Κατά μια θεωρία της μυθολογίας, το Ιόνιο Πέλαγος πήρε την ονομασία του από έναν Ιωνα που ήρθε από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βασίλειο των Μολοσσών δημιουργήθηκε στην Ηπειρο από τον Μολοσσό, γιο της Ανδρομάχης και του Νεοπτόλεμου, γιου του Αχιλλέα, από όπου καταγόταν και η Ολυμπιάς, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε στο μαξιλάρι του τον Ομηρο γιατί καυχιόταν ότι κατάγεται από τον Αχιλλέα. Εχω γράψει, παρ’ όλο που είμαι γιατρός, και μια τραγωδία, την «Ανδρομάχη», όπου εξιστορώ όλα τα παραπάνω.

Ας γυρίσουμε στο πράσινο Ιόνιο Πέλαγος όπου έχω μία κατοικία στην περιοχή Κανάλι, 20 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα και περίπου 8 χιλιόμετρα από το Μονολίθι, την καταπληκτική παραλία με μεγάλους λίθους που κρίθηκε ως η μόνη καθαρή περιοχή για θαλάσσιο μπάνιο. Εδώ στο Κανάλι, αν πάτε το πρωί, η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, να την πίνεις στο ποτήρι. Περίπου κατά τις δώδεκα το μεσημέρι έρχονται από τα βαθιά οι φυσαλίδες που στην αρχή λέγαν ότι είναι πλαγκτόν και στη συνέχεια βρέθηκε ότι ήταν ίσως από τα πλοία που κάνουν τις διαδρομές κάθε πρωί στις 8 η ώρα Πάτρα -  Κέρκυρα και αφήνουν απόβλητα που φθάνουν στην παραλία το μεσημέρι. Διαμαρτυρήθηκα, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Μήπως το Λιμενικό, ή δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλη αρχή, πρέπει να λάβει μέτρα; Και η Ηπειρος Ελλάδα είναι...

Κωνσταντινος Λ. Μπουραντας

Περί «Παιονικής» και αμνησίας

Κύριε διευθυντά
Στην εποχή μας η ιατρική κάνει θαύματα. Ετσι δεν αποκλείεται οι βόρειοι γείτονες να ξυπνήσουν ένα πρωί και, χάρη σε ένα θαυματουργό χάπι, να ξεχάσουν ό,τι ήξεραν και να αυτοαποκαλούνται «Παίονες», «Δαρδανοί» ή κάπως αλλιώς και να ομιλούν άπταιστα την «Παιονική», τη «Δαρδανική» ή κάποια άλλη γλώσσα. Η μόνη απορία μου είναι ποιος θα τους αναγκάσει να πάρουν το χάπι και με ποιο τρόπο. Υπάρχει κάποια πρόταση; Μετά το χάπι της αμνησίας, ίσως ανακαλυφθούν σύντομα και τα δύο θαυματουργά χάπια που συντελούν στην ανάκτηση της μνήμης. Το ένα είναι για να θυμηθούμε ότι στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναγράφονται τα εξής: «Γεωγραφικά, ο όρος Μακεδονία αναφέρεται σε μια ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται στο σημερινό έδαφος διαφόρων βαλκανικών χωρών, με το μεγαλύτερο τμήμα της να βρίσκεται στην Ελλάδα και άλλα μικρότερα τμήματά της στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία και την Αλβανία». Πώς γίνεται λοιπόν η Μακεδονία να είναι «μία και ελληνική»; Το άλλο θαυματουργό χάπι είναι για να θυμηθούμε επιτέλους ότι οι εξ ανατολών γείτονές μας, που εξοπλίζονται με φρενήρεις ρυθμούς, εποφθαλμιούν το μισό Αιγαίο και τη Θράκη, ορέγονται τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και κρατούν παράνομα φυλακισμένους για πάνω από εκατό ημέρες δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τον τουρκικό κίνδυνο, αλλά πού οφείλεται η εκκωφαντική σιωπή όσων διοργανώνουν αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις για το όνομα άλλης γειτονικής χώρας;

Η αμνησία είχε πάντοτε υψηλό τίμημα. Ετσι είναι απαραίτητο να έχουμε στον νου μας ότι μόνο τα όπλα μπορούν να επιβάλουν επεκτατικές ορέξεις – εφόσον φυσικά αυτές υφίστανται. Και δεδομένου ότι ο βόρειος γείτονας διαθέτει 22 άρματα μάχης και 12 ελικόπτερα, μόνον η Τουρκία μπορεί να μας απειλήσει από το έδαφος των Σκοπίων. Ο,τι αποθαρρύνει λοιπόν την τουρκική διείσδυση στα βόρεια σύνορά μας, όπως η παρ. 3, 4 της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας - Σκοπίων, αποτελεί θετικό στοιχείο, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και πολιτικές επιδιώξεις σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Την παραθέτω αυτούσια: «Τα Μέρη [=ΠΓΔΜ και Ελλάδα] δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και/ή ανέχονται οιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου Μέρους. Κανένα από τα Μέρη δεν θα επιτρέπει να χρησιμοποιείται η επικράτειά του κατά του άλλου Μέρους από οιοδήποτε τρίτο κράτος, Οργανισμό, ομάδα ή άτομο που προβαίνει ή αποπειράται να προβεί σε ανατρεπτικές, αποσχιστικές δράσεις ή δράσεις ή δραστηριότητες που απειλούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ειρήνη, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια του άλλου Μέρους. Εκαστο Μέρος θα κοινοποιεί άμεσα στο άλλο Μέρος οιαδήποτε πληροφορία κατέχει αναφορικά με οιεσδήποτε παρόμοιες πράξεις ή προθέσεις».

Μιχαηλ Πασχαλης, Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ