Ιαπωνία: «Συγγνώμη» από καπνιστή βουλευτή σε καρκινοπαθή

Ιαπωνία: «Συγγνώμη» από καπνιστή βουλευτή σε καρκινοπαθή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας βουλευτής στην Ιαπωνία ζήτησε σήμερα συγγνώμη επειδή διέκοψε έναν καρκινοπαθή, ο οποίος κατέθετε σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει το παθητικό κάπνισμα, λέγοντας ότι παρενέβη για να προλάβει τυχόν διακρίσεις εις βάρος των καπνιστών.

Η Ιαπωνία είναι πίσω σε σχέση με πολλές άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τα αντικαπνιστικά μέτρα με τις όποιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του καπνίσματος να παρεμποδίζονται από πολιτικούς υπέρμαχους του καπνίσματος, από ιδιοκτήτες εστιατορίων και από την καπνοβιομηχανία Japan Tobacco, η οποία κατά το ένα τρίτο ανήκει στο κράτος.

Ο Γιοίτσι Ανάμι, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, φώναξε «αρκετά πια!» στη διάρκεια ακρόασης την περασμένη εβδομάδα όταν ο Καζούο Χασεγκάουα, 47 ετών, με καρκίνο των πνευμόνων σε τελικό στάδιο, κατέθετε σχετικά με τον κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα.

Η παρέμβαση του Ανάμι προκάλεσε σήμερα δριμεία κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγκάζοντάς τον να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να απολογείται σε περίπτωση που προκάλεσε «δυσάρεστα συναισθήματα».

«Απλώς είπα δυνατά τις σκέψεις μου ότι οι καπνιστές δεν θα πρέπει να υφίστανται διακρίσεις περισσότερες από ό,τι χρειάζεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του.

Ο ίδιος πάντως δεν αναφέρθηκε ευθέως στον Χασεγκάουα, αλλά είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στην κατάθεση ενός μάρτυρα.

Οι βουλευτές συζητούσαν σχετικά με μια πρόταση νόμου για τον περιορισμό του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ενόψει των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2020 στο Τόκιο.

Την εβδομάδα αυτή η κάτω βουλή ψήφισε μια επιεική εκδοχή μιας πρότασης του υπουργείου Υγείας που έχει στόχο τον περιορισμό του παθητικού καπνίσματος.

Ο νόμος θα επιτρέπει το κάπνισμα σε περισσότερους δημόσιους χώρους σε σχέση με την αρχική πρόταση.

Το κάπνισμα απαγορεύεται μέσα στους σχολικούς χώρους και στα νοσοκομεία, αλλά τα περισσότερα έχουν ειδικούς εξωτερικούς χώρους καπνίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή