Τις περικεφαλαίες σας στις Πρέσπες

Τις περικεφαλαίες σας στις Πρέσπες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ηταν «ένας γάτος, μαύρος πονηρός» έγραψε ο συνθέτης Θανάσης Παπακωνσταντίνου, γάτος που μόλις συνελήφθη άρχισε να «κλαίει κι οδύρεται, μαζεύεται κουβάρι / μήπως τους κρύους δικαστές μπορέσει να τουμπάρει…». Το ίδιο ακριβώς πράττει και ο παλικαράς της Χρυσής Αυγής και βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος Κώστας Μπαρμπαρούσης, εκείνος που, αγέρωχος πίσω από τα μαύρα γυαλιά, κατέστρεφε πάγκους μικροπωλητών στο Μεσολόγγι με τη συνοδεία άλλων μαυροφορεμένων του ίδιου φυράματος.

Ηταν Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου του 2012 όταν μια ορδή χρυσαυγιτών πήγε να ελέγξει τις λαϊκές στο Μεσολόγγι. Αναποδογύρισαν πάγκους, προπηλάκισαν ανθρώπους και ο νταής βουλευτής δήλωνε on camera ότι θα το ξανακάνουν «και τότε δεν θα μείνουμε στους πάγκους. Να το φχαριστηθούμε κιόλας», έλεγε ο παλικαράς. Εκτοτε αυτός και το τσούρμο του έκαναν πολλά, με αποκορύφωμα την έκκλησή του από τη Βουλή για επιβολή δικτατορίας. «Καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτροπεί (sic) αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες…». Μετά, φυσικά, άρχισε να «κλαίει κι οδύρεται, μαζεύεται κουβάρι»: «Ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση (…) η πρόθεσή μου ήταν να θέσω κατά τρόπο εμφατικό το ζήτημα της ευθύνης συγκεκριμένων κρατικών οργάνων από τη λήψη αποφάσεων…». Δεν κατανοεί προφανώς ότι με αυτό απλώς επιβεβαιώνει το κατηγορητήριο, ούτε ο δικηγόρος του που το επανέλαβε.

Κατόπιν άρχισε τις γελοίες δικαιολογίες περί μη παράδοσής του στις Αρχές: «Δεν ήξερα ότι υπήρχε ένταλμα» (…) «Δεν σταμάτησα (σ.σ. στο μπλόκο των αστυνομικών) γιατί, εντάξει, δεν ήμουν και κανένας μεγάλος κακοποιός. (…) Ούτε κατάλαβα ότι αυτό που έκαναν ήταν καταδίωξη…», παρόλο που με το βουλευτικό του αυτοκίνητο ανέπτυξε ταχύτητες 180-210 χλμ./ώρα. Δεν πήρε τον κανονικό δρόμο της επιστροφής, διότι «σκέφτηκα ότι θα ταλαιπωρηθώ με τις μεταγωγές και αποφάσισα να επιστρέψω στην Αθήνα μόνος μου…» και γι’ αυτό αποφάσισε να ταλαιπωρηθεί στο κακοτράχαλο και γεμάτο στροφές οδικό δίκτυο της Φωκίδας και Βοιωτίας, μέχρι να συλληφθεί κρυπτόμενος σε σπίτι φίλης του στην Πεντέλη.

Ο κ. Μπαρμπαρούσης δεν είχε καν τη γενναιότητα της συγγνώμης για όσα ανήκουστα προέτρεψε στον ναό της Δημοκρατίας. Κρύφτηκε πίσω από το «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου». Ο δικηγόρος του δήλωσε πως παρερμηνεύτηκε η πρόθεση των δηλώσεών του. «Οταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης έλεγε τα “κεφάλια στις Πρέσπες” εννοούσε “προσοχή στις Πρέσπες”, “έχετε τα μάτια στις Πρέσπες”». Μάλλον θα εννοούσε «τις περικεφαλαίες σας στις Πρέσπες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή