Ατζέντα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Τέχνη για την τέχνη (Έως Σεπτέμβριο 2018)

Ο ιστορικός χώρος του παλιού εργοστασίου ντομάτας στη Βλυχάδα έχει εξελιχθεί σε ζωντανή εστία πολιτισμού, προάγοντας τις τέχνες μέσα από τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, κ.ά., στα πλαίσια του καλοκαιρινού καλλιτεχνικού φεστιβάλ SAF. Μέρος των εγκαταστάσεων αποτελεί και το σημερινό Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός, στους χώρους του οποίου μπορείτε να ξεναγηθείτε και να δείτε ορισμένα από τα παλιά μηχανήματα που διασώθηκαν. Περιοδικά στεγάζονται εδώ θεματικές εκθέσεις, όπως για παράδειγμα του εικαστικού φωτογράφου Χριστόφορου Δουλγέρη με τίτλο «T- FACTORY» (έως τα μέσα Σεπτεμβρίου). Στο φετινό φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσετε την παράσταση «H Σπυριδούλα» της Λένας Κιτσοπούλου (01/08) και θα ακούσετε τις Rooftop Stories του Πέτρου Κλαμπάνη (28/07), κ.ά.

www.santoriniartsfactory.gr


Ατζέντα-1

ΚΑΒΑΛΑ

Παζλ πολιτισμού (19-22/7/2018)

Για τέσσερις μέρες περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες θα απολαύσουν μουσική, ταινίες, χορούς, μαγειρέματα, κ.ά., από τις ομάδες των οκτώ φιλοξενούμενων χωρών που συμμετέχουν στο «11ο Cosmopolis-Kavala Ethnic Festival». Στόχος του είναι, μέσα από αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό ιστοριών, να κατανοήσει καλύτερα ο ένας λαός τον πολιτισμό του άλλου. Παράλληλα, πραγματοποιούνται κι άλλες δράσεις, όπως παζάρια, δημιουργικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο, κ.ά. Φέτος, στο συναυλιακό μέρος το προγράμματος, θα εμφανιστεί ο δημοφιλής Βόσνιος συνθέτης Goran Bregovic.

www.kavala-cosmopolis.com


Ατζέντα-2

ΑΝΔΡΟΣ

Όλοι μαζι (26/7-22/8/2018)

Επιδιώξη του Παντελή Βούλγαρη, καλλιτεχνικού διευθυντή του «4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου», είναι να φέρει τους νέους σε επαφή με τις τέχνες, γι’ αυτό στο πρόγραμμά του εντάσσει θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Δείτε, μεταξυ άλλων, την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου από το Θέατρο Κάρολος Κουν.

www.festivalandros.gr


Ατζέντα-3

ΧΑΝΙΑ

Πηγή ζωής (Έως 31/08/2018)

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Από εδώ έως την αιωνιότητα»,   

επιχειρώντας μια ξενάγηση πάνω στη δουλειά του γλύπτη Γιώργου Λάππα (1950-2016). Πολυταξιδεμένος και ανήσυχος καλλιτέχνης,  είχε σπουδάσει κλινική ψυχολογία στο Όρεγκον και γλυπτική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και στο Παρίσι, ενώ είχε παρακολούθησε και μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο. Με το έργο και τις καινοτομίες του, σηματοδοτότησε μια νέα πορεία σε ολόκληρο τον εικαστικό χώρο. Ως δάσκαλος υπενθύμιζε διαρκώς στους σπουδαστές του ότι σκοπός της ζωής είναι η χαρά.

pinakothiki-chania.gr


Ατζέντα-4

ΣΥΡΟΣ

Φρέσκια ματιά (27-29/7/2018)

Το «5ο Eye’s Walk Digital Festival» αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν δημιουργούν καλλιτεχνικά video που προβάλλονται πάνω στα νεοκλασικά κτίρια της Ερμούπολης. Συνδυάζει με αυτό τον τρόπο την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού με τη σύγχρονη τέχνη του video installation. Η φετινή παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της Χρονιάς Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και επιδιώκει να αναδείξει την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα της Σύρου.

eyeswalk.gr


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: ΜΥΚΟΝΟΣ: Λεπτομέρεια από ψηφιδωτό στην Οικία του Διονύσου, 2ος-1ος αι. π.Χ.@Αρχείο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

ΜΥΚΟΝΟΣ

Άνεμος δημιουργίας (23/06-30/09/2018)

Ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Μυκόνου «Γ. Αξιώτης» διοργανώνει το «1ο Mykonos Art Festival», προσκαλώντας καλλιτέχνες με διαφορετικό ύφος σε μια ετήσια συνάντηση με το κοινό. Εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, λογοτεχνικές συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις μάς φέρνουν πιο κοντά στην παράδοση και στον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιείται και η έκθεση «Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου (έως 31/12/2018), παρουσιάζοντας τις ιστορίες όσων εργάστηκαν (αρχαιολόγων, φωτογράφων, συντηρητών κ.ά.) στις ανασκαφές της Δήλου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

www.mykonosartfestival.com


Ατζέντα-6

ΠΟΡΟΣ

«Τοπία» μνήμης (21/07-30/09/2018)

Η γκαλερί Citronne στεγάζει εκθέσεις με μια ενιαία θεματική, παρουσιάζοντας όμως διαφορετικές εικαστικές οπτικές και ερμηνείες της. Φετινός θεματικός άξονας είναι η μνήμη και οι καλλιτέχνες Γιάννης Αδαμάκος, Τάσος Μαντζαβίνος, Άγγελος Παπαδημητρίου και Γιάννης Ψυχοπαίδης, που συμμετέχουν στην έκθεση «Όψεις της Μνήμης», μας ξεναγούν σε κοινούς τόπους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο: άλλοτε μέσα από προσωπικά του βιώματα, άλλοτε με γνώμονα την Ιστορία, κ.ά. Μαζί τους στην αναζήτηση αλήθειας –που ακυρώνει η λήθη– και ο Κώστας Πανιάρας, με έργα του να εκτίθενται τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και στην γκαλερί.

citronne.com


Ατζέντα-7

Φωτογραφία: ΚΑΛΑΜΑΤΑ: © Sharon Frindman, Free Fall © Saris , den Engelsmanγιος

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η γλώσσα του σώματος (13-22/07/2018)

Στόχος της Λίντας Καπετανέα, νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του «24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας», ήταν η δημιουργία ενός θεσμού ανοιχτού στη διεθνή κοινότητα. Με την πεποίθηση ότι ο χορός είναι ανάγκη, σημαντικοί Έλληνες ερμηνευτές και 20 ξένοι δημιουργοί –μεταξύ αυτών οι Olivier De Sagazan, ο πρωτοπόρος Wim Vandekeybus η Svalbard Company κ.ά.– θα παρουσιάσουν παραστάσεις χορού από όλα τα είδη, ενώ στις παράλληλες δράσεις εντάσσονται ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εκθέσεις, συναυλίες κ.ά. kalamatadancefestival.gr


Ατζέντα-8

ΣΑΜΟΣ

Σε Ανατολή και Δύση (07-14/08/2018)

Στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου, όπου πριν από 2.500 χρόνια ο Πυθαγόρας συνέθεσε τους νόμους της μουσικής και της φυσικής, θα πραγματοποιηθεί το «9ο Samos Young Artists Festival». Το  Ίδρυμα Schwarz μας προσκαλεί να απολαύσουμε κλασική μουσική, όπερα και φολκλόρ, αλλά και να γνωρίσουμε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος, εξάλλου, του φεστιβάλ είναι να έρθουν κοντά διαφορετικοί άνθρωποι και πολιτισμοί, υπερβαίνοντας σύνορα και εποχές.

schwarzfoundation.com


Ατζέντα-9

ΝΑΞΟΣ

Μένουμε Κυκλάδες (Έως 20/09/2018) 

Ο Πύργος Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα, στον κάμπο της Αγιασσού, είναι από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Νάξου. Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Νάξου, στους χώρους του θα φιλοξενηθεί σειρά εκδηλώσεων, όπως η ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση «Around & About» (έως 27/09) και η παρουσίαση του θεατρικού μονολόγου «Λουκούμι» του Γιάννη Κωνσταντινίδη (17/08).

www.naxosfestival.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή