Η Τουρκία παρέλαβε το πρώτο μαχητικό F-35 σε ειδική τελετή στο Τέξας

Η Τουρκία παρέλαβε το πρώτο μαχητικό F-35 σε ειδική τελετή στο Τέξας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία παρέλαβε σήμερα τo πρώτο μαχητικό αερoσκάφος τύπου F-35 σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Φορθ Γουόρθ, Τέξας των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

Ιδιες πηγές αναφέρουν ότι στην τελετή παρευρέθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι από την υποεπιτροπή αμυντικών βιομηχανιών, από τις τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας Lockheed Martin.

Η Τουρκία βρίσκεται στο πρόγραμμα F-35 από τις αρχές του 1999, ενώ η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους το αεροσκάφος αναμένεται να ενισχύσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία με τις ανώτερες δυνατότητές του όπως οι σύγχρονοι αισθητήρες και το προηγμένο σύστημα ραντάρ.

Το πρώτο μαχητικό F-35 θα μεταφερθεί σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των πιλότων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το δεύτερο αεροσκάφος θα παραδοθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ τα επόμενα δύο τον Μάρτιο του 2019. Και τα τέσσερα πρώτα αεροσκάφη θα παραμείνουν στις ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων.

Το πέμπτο και το έκτο μαχητικό θα αποσταλούν απευθείας στην Τουρκία μόλις οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες παραγωγής τους τον Νοέμβριο του 2019.

Στόχος της Τουρκίας 100 αεροσκάφη

Όπως έχει γίνει γνωστό η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει 100 F-35 τα επόμενα χρόνια και ως μέρος αυτής της συμφωνίας έχουν προπαραγγελθεί 30 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Σερντάρ Ντεμιρέλ, η αγορά του εν λόγω μαχητικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συμμαχίας Τουρκίας-ΗΠΑ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Lockheed Martin είναι κορυφαία εταιρεία στο είδος της και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε ο Ντεμιρέλ το αεροσκάφος θα ενισχύσει τις δυνατότητες άμυνας και επίθεσης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, προσθέτοντας ότι οι εγχώριοι πυραύλοι HGK και SOM-J θα ενσωματωθούν στα νέα F-35.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα F-35 που κατασκευάζονται από την ΗΠΑ θα «προσγειωθούν» στην Τουρκία το 2020, όπως δήλωσε νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: ANADOLU

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή