Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία και του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου κινήθηκαν χθες οι αγορές της Ευρώπης, κλείνοντας όλες με απώλειες.

Αιτία, ο διορισμός των ευρωσκεπτικιστών-μελών της ακροδεξιάς Λέγκας Κλάουντιο Μπόργκι και Αλμπέρτο Μπανιάι επικεφαλής σε δύο σημαντικές επιτροπές της ιταλικής Βουλής. Μολονότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία επανέλαβε πως η Ιταλία δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ, η είδηση των δύο διορισμών οδήγησε τις αποδόσεις των διετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου σε άνοδο άνω των 30 μονάδων βάσης και των δεκαετών ιταλικών ομολόγων σε άνοδο 18 μ.β. στο 2,76%. Στο ίδιο κλίμα ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες άνω του 2%, με τον δείκτη του τραπεζικού κλάδου να σημειώνει πτώση 2,4%.

Την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών προκάλεσε, άλλωστε, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler προειδοποιώντας για μείωση των κερδών της εξαιτίας των δασμών της Ουάσιγκτον στα γερμανικά αυτοκίνητα. Ετσι συνολικά ο κλάδος των αυτοκινήτων σημείωσε απώλειες 3,5% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών. Από τους μεγάλους χαμένους η Volkswagen με πτώση 3,1% και η BMW με πτώση 2,9%. Οπότε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 1,44%. Οπως σχολίασε ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής αγοράς στην CMC Markets, «η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα δεν φαίνεται να οδεύει προς τη διευθέτησή της και οι επενδυτές ανησυχούν πως ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να οξύνει τώρα τις εντάσεις με την Ε.Ε.».

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,9% εν μέσω ανησυχίας για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Με απώλειες 1,055 έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και με υποχώρηση 0,89% ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης. Σε ό,τι αφορά την αγορά του Λονδίνου, έκλεισε με πτώση 0,93%. Η στερλίνα ανέκαμψε από τα χαμηλά επτά μηνών μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησής τους τον Αύγουστο. Η Wall Street κινείτο, επίσης, πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ εν μέσω ανησυχίας πως αν η Ουάσιγκτον κλιμακώσει τις κινήσεις κατά της Κίνας θα προκαλέσει αντίποινα του Πεκίνου, τα οποία θα πλήξουν σημαντικές εταιρείες του δείκτη Dow Jones.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή