Δίωξη κατ’ αγνώστων για ανθρωποκτονία του Κώστα Τσαλικίδη

Δίωξη κατ’ αγνώστων για ανθρωποκτονία του Κώστα Τσαλικίδη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρία χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη, που διετέλεσε στέλεχος της Vodafone, και μετά την τρίτη κατά σειράν έρευνα που διενήργησε η Δικαιοσύνη για τις συνθήκες του θανάτου του, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων δραστών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σηματοδοτώντας αλλαγή πλεύσης στη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία όμως δεν παράγει προς το παρόν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου άσκησε τη δίωξη μετά σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Γρηγόριου Πεπόνη που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης για τρίτη φορά, καθώς είχαν προηγηθεί έρευνες σε εισαγγελικό επίπεδο από τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και στη συνέχεια από τον συνάδελφό του Χαρ. Λακαφώση που δεν είχαν καταλήξει σε ευρήματα, τα οποία να στοιχειοθετούν την εκδοχή της δολοφονίας Τσαλικίδη και έτσι η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο, καθώς υιοθετήθηκε η εκδοχή περί αυτοκτονίας την οποία είχαν στηρίξει προανακριτικά και οι αστυνομικές αρχές.

Η χθεσινή εξέλιξη με την οποία γίνεται δεκτή, για πρώτη φορά, η εκδοχή της ανθρωποκτονίας, γεγονός με σημασία, δεν παράγει εντούτοις πρακτικά αποτελέσματα, καθώς η δίωξη είναι κατ’ αγνώστων, μιας και από την έρευνα δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν οι τυχόν δράστες.

Η νέα έρευνα της Δικαιοσύνης που οδήγησε και στην άσκηση της δίωξης κατ’ αγνώστων έγινε μετά τη δικαίωση των συγγενών του Κώστα Τσαλικίδη, οι οποίοι είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι από πλευράς αρμοδίων αρχών είχαν υπάρξει πλημμέλειες στην έρευνα των συνθηκών θανάτου του 39χρονου, τότε (2005), στελέχους της Vodafone που βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωση των συγγενών του Κώστα Τσαλικίδη διότι προέβη σε πλημμελή έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του, παραβιάζοντας τις διατάξεις περί σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή