Απείθαρχοι και αγενείς είναι οι Ελληνες πίσω από το τιμόνι

Απείθαρχοι και αγενείς είναι οι Ελληνες πίσω από το τιμόνι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Απείθαρχοι και παρορμητικοί οι Ελληνες οδηγοί, οι Γερμανοί και οι Σουηδοί είναι ρέκτες της ταχύτητας και όλοι οι Ευρωπαίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα smartphones την ώρα που οδηγούν. Αυτά διαπιστώνει μεγάλη έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε έντεκα χώρες της Ενωσης, που φωτίζει τις διάφορες κακές –και ενίοτε επικίνδυνες– συνήθειες των εταίρων μας στο τιμόνι.

Την ώρα που η γαλλική κοινωνία διχάζεται για την απόφαση μείωσης του ορίου ταχύτητας για κάθε επαρχιακή οδό στα 80 χλμ. την ώρα, η παραβίαση των ορίων ταχύτητας αποδεικνύεται κοινή τακτική για την πλειονότητα των Ευρωπαίων οδηγών, σύμφωνα με το 5ο ευρωβαρόμετρο υπεύθυνης οδήγησης του ιδρύματος Vinci Autoroutes.

Σύμφωνα με την έρευνα, 89% των Ευρωπαίων παραδέχονται ότι έχουν παραβιάσει τα όρια ταχύτητας. Οι μεγαλύτεροι ρέκτες της ταχύτητας (ή οι πλέον ειλικρινείς) είναι οι Γερμανοί και οι Σουηδοί, όπου το 93% των ερωτηθέντων ομολογεί ότι τρέχει πάνω από το όριο. Την ίδια ώρα, 78% των Σουηδών ομολογούν ότι δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Στην πρώτη θέση των απείθαρχων οδηγών αναδεικνύονται οι Ελληνες οδηγοί, με 49% από αυτούς να δηλώνουν ότι οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας, 28% να λένε ότι οδηγούν έχοντας ξεπεράσει το όριο των συσκευών αλκοτέστ, ενώ το 27% χρησιμοποιεί εκ συστήματος τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Περίοπτη θέση της κατάταξης καταλαμβάνουν οι Ελληνες ερωτηθέντες σε ό,τι αφορά την αγένεια στο τιμόνι, καθώς 71% από αυτούς παραδέχονται ότι υβρίζουν άλλους οδηγούς και 52% παραδέχονται ότι «κολλάνε» στον μπροστινό, εκνευριστικό οδηγό. Στην Πολωνία, το 29% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν διστάζει να κατέβει από το αυτοκίνητο για να χειροδικήσει εναντίον άλλων οδηγών.

Οι οδηγοί μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) θεωρούνται οι πιο αγενείς, σύμφωνα με τις απαντήσεις οδηγών από τη Βόρεια Ευρώπη. Από τη μεριά τους, οι Γάλλοι είναι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν λιγότερο το φλας, ενώ οι Ισπανοί θεωρούνται πρωταθλητές της χρήσης κλάξον. Τα σκήπτρα της ευγένειας φέρονται να κατέχουν οι Σουηδοί, με τους Βρετανούς και τους Σλοβάκους να ακολουθούν.

Την πρώτη ημέρα των θερινών διακοπών, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι οδηγοί θα συμβουλευθούν εν κινήσει το smartphone τους, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους. Το 41% των οδηγών θα ρυθμίσει τις συντεταγμένες προορισμού στη συσκευή GPS του τηλεφώνου του, σε ποσοστό 30% θα μιλήσουν με τη βοήθεια συσκευής hands free, ενώ 24% διαβάζουν ή γράφουν μηνύματα στα κινητά τους (το ποσοστό αυτό αγγίζει το 38% για τους κάτω των 35 ετών). Η γνωστή σε όλους ειλικρίνεια των Γερμανών και των Σουηδών ίσως, όμως, να προκαλεί αλλοίωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς οι ερωτηθέντες από τις χώρες αυτές τείνουν να απαντούν ειλικρινώς, ακόμη και σε ενοχλητικές ερωτήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή