Μεγάλες επενδύσεις υπόσχεται ο Ερντογάν

Μεγάλες επενδύσεις υπόσχεται ο Ερντογάν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία έχουν πυκνώσει οι υποσχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομία, τον παράγοντα που ενδέχεται να αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα του Τούρκου προέδρου. Φαίνεται, πάντως, πως έχουν τονώσει την εμπιστοσύνη των Τούρκων παρά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της τουρκικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τη συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας φέρουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη να αυξάνεται τον Ιούνιο στις 70,3 μονάδες από τις 69,9 μονάδες του Μαΐου.

Τελευταία ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποσχεθεί επενδύσεις ύψους 29,5 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία πέντε καινούργιων βιομηχανικών ζωνών, που θα προσφέρουν 100.000 θέσεις εργασίας. Είχε μάλιστα δώσει στη δημοσιότητα γράφημα με τις συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες. Παράλληλα, έχει δεσμευθεί πως η Τουρκία θα αναπτύξει το δικό της ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, που θα κυκλοφορήσει το 2021, και υποστηρίζει πως συζήτησε ο ίδιος για το θέμα με τον Ελον Μασκ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σχέδιο αυτό θα συνεισφέρει 45 δισ. δολάρια στο τουρκικό ΑΕΠ καθώς θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, θα περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των 8,2 δισ. δολαρίων και θα δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Στο μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος αναφέρεται, άλλωστε, δέσμευσή του να καταστήσει πιο αυτάρκη την τουρκική βιομηχανία, που έως τώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πρώτων υλών. Θέτει, άλλωστε, στόχο να προωθήσει τη χρήση της τουρκικής λίρας στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, μολονότι μόνο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 17% της αξίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή