Ενα ακόμη βήμα προς το διαζύγιο ΚΙΝΑΛ – Ποταμιού

Ενα ακόμη βήμα προς το διαζύγιο ΚΙΝΑΛ – Ποταμιού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δηκτική φράση πως συζητήσεις για «εν αναμονή αποχωρήσεις δεν βοηθούν», το Κίνημα Αλλαγής πήρε τελικά θέση έναντι της κινητικότητας που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Σταύρος Θεοδωράκης με φόντο πιθανή αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ. Η απάντηση της Χαρ. Τρικούπη, που αποτελεί εν μέρει αλλαγή στάσης, καθώς τις προηγούμενες ημέρες κομματικοί αξιωματούχοι επέμεναν στο «ουδέν σχόλιο», εμπεριέχει έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές για όσα έχει πει το προηγούμενο διάστημα ο κ. Θεοδωράκης στο μπαράζ δημοσίων τοποθετήσεών του. Η προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης δείχνει πως το ΚΙΝΑΛ απαντά κατά πρώτον στα περί «συντηρητικού κόμματος», όπως χαρακτήρισε τον φορέα προσφάτως ο κ. Θεοδωράκης. Η φράση «ενώνουμε δυνάμεις της κοινωνίας απέναντι στις συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ» προφανώς και αφορά αυτή την παρέμβαση, όπως και αντίστοιχα εκείνη που λέει πως το Κίνημα Αλλαγής «αποτελεί το μεγάλο κεκτημένο για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού, δημοκρατικού και σοσιαλιστικού χώρου της Ελλάδας» με τελικό στόχο την «ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών».

Στην ανακοίνωση αποτυπώνεται και το άτυπο blame game που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των κομματικών εταίρων. «Eπιδιώκουμε τον πλουραλισμό ιδεών», αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές αυτό που διέρρεε τις προηγούμενες μέρες η Χαρ. Τρικούπη: «Εμείς δεν διώχνουμε κανέναν». Η ανακοίνωση καταλήγει με μία φράση όπου το λογοπαίγνιο με το όνομα του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη είναι προφανές: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω». Σημείο-κλειδί, ωστόσο, της ανακοίνωσης πρέπει να θεωρηθεί η φράση που λέει «σε κάθε περίπτωση προχωράμε δυναμικά μπροστά για την ισχυρή Κεντροαριστερά». Ουσιαστικά το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει με εύσχημο, αλλά σαφή τρόπο πως ανεξαρτήτως των αποφάσεων του κ. Θεοδωράκη η πορεία που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο προχωρά κανονικά. Τούτο δηλοί και το γεγονός πως οι δράσεις και το πρόγραμμα του κόμματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα –την ερχόμενη Κυριακή– τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στις τοπικές οργανώσεις. Από το Ποτάμι, μέχρι αργά το βράδυ, πάντως, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση, με αρμόδιες πηγές να παραπέμπουν σε όσα έχει πει ο κ. Θεοδωράκης. Τούτων δοθέντων, είναι προφανές πως η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί σχηματικά το «τελευταίο μήνυμα» προς την πλευρά του Ποταμιού και αποτελεί, με τα σημερινά δεδομένα, ένα ακόμα βήμα προς το διαζύγιο.

«Μας οδηγούν στην έξοδο»

Εν τω μεταξύ, εις εκ των βασικών υποστηρικτών της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, έδωσε μία τελείως διαφορετική οπτική. Συγκεκριμένα δήλωσε (ραδιοσταθμός «24/7») πως «κάποιοι μας οδηγούν στην έξοδο», κάνοντας λόγο για «πορτιέρηδες». Ο κ. Δανέλλης σημείωσε πως το Σκοπιανό «είναι ταυτοτικό ζήτημα και, αν δεν έχουμε καθαρή και ενιαία φωνή, δεν έχει νόημα η παρουσία του Ποταμιού στο ΚΙΝΑΛ», προσθέτοντας, στην ίδια ρητορική με τον Στ. Θεοδωράκη, πως «δεν είχαμε διάθεση να συμμετάσχουμε σε κλωνοποίηση ή αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή