Προσφυγικό: Η Μέρκελ κατευνάζει την Ιταλία

Προσφυγικό: Η Μέρκελ κατευνάζει την Ιταλία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τηλεφώνησε χθες στον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε και έκανε λόγο για «παρανόηση», μετά την απειλή της Ιταλίας να μην παραστεί στην άτυπη μίνι σύνοδο της Κυριακής για το προσφυγικό. Η Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Κόντε ότι το προσχέδιο που διέρρευσε και στο οποίο αναφερόταν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφών προσφύγων από τη Βόρεια Ευρώπη στις χώρες πρώτης καταγραφής (Ιταλία, Ελλάδα) θα αναθεωρηθεί.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι η Ιταλία «έχει δίκιο να ζητάει αλλαγές», ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν επισήμανε ότι αντίστοιχες ενστάσεις διατύπωσαν η Ελλάδα και η Μάλτα. «Η σημερινή ευρωπαϊκή ηγεσία θα είναι υπόλογη στα μάτια των μελλοντικών γενεών αν επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού να τινάξουν στον αέρα όσα έχουν επιτευχθεί», προσέθεσε ο επίτροπος Μετανάστευσης. Σε πιο σκληρούς τόνους, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε τους λαϊκιστές «λέπρα». «Τους βλέπετε να ξεφυτρώνουν, σαν λέπρα, σχεδόν παντού στην Ε.Ε. Οι φίλοι γείτονές μας λένε τα χειρότερα πράγματα και εμείς το συνηθίζουμε. Κάνουν τις χειρότερες προκλήσεις και κανείς δεν σκανδαλίζεται».

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Μακρόν αναφερόταν στην άρνηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι να δεχθεί πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που μεταφέρουν διασωθέντες από τη Μεσόγειο. Ο Σαλβίνι είπε χθες στον καπετάνιο του καραβιού της οργάνωσης Mission Lifeline, που κατευθύνεται προς βορρά με 226 πρόσφυγες και μετανάστες, «να πάει το ανθρώπινο φορτίο στην Ολλανδία», της οποίας τη σημαία φέρει.

Παράλληλα, ο Σαλβίνι απείλησε να αναθεωρήσει τις εισφορές της Ιταλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Δεν μπορούμε να πληρώνουμε 6 δισ. τον χρόνο στην Ε.Ε. και να μας βάζουν το δάχτυλο στο μάτι. Δεν θέλω να υποχρεωθώ να ξανασυζητήσω αυτή τη συνεισφορά», είπε. Σε μια ένδειξη των διαφορετικών προσεγγίσεων που επικρατούν στο λεγόμενο «στρατόπεδο των λαϊκιστών», ο Σαλβίνι επέκρινε τον Ούγγρο πρόεδρο Ορμπαν, υποστηρίζοντας ότι έχει «δίκιο για την προστασία των εξωτερικών συνόρων αλλά άδικο για το γεγονός ότι η Ιταλία αφήνεται μόνη της».

Αλλά και η ιταλική πρόταση για δημιουργία «ευρωπαϊκών κέντρων προστασίας» στο έδαφος τρίτων χωρών, που θα τεθεί προς συζήτηση την Κυριακή, έχει αβέβαιες προοπτικές, αφού δεν έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των χωρών αυτών. «Η απάντηση είναι σαφής: Οχι. Δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα ούτε τα μέσα να οργανώσουμε αυτά τα κέντρα κράτησης. Ηδη υποφέρουμε πολύ από αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη ως αποτέλεσμα ευρωπαϊκών ενεργειών», δήλωσε ο πρέσβης της Τυνησίας στην Ε.Ε., Ταχάρ Σερίφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή