Τα μνημόνια τελειώνουν, η υπερφορολόγηση παραμένει

Τα μνημόνια τελειώνουν, η υπερφορολόγηση παραμένει

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεικτα συμπεράσματα διατύπωσαν χθες σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ Ευρωπαίοι και Ελληνες ομιλητές, κάνοντας τον απολογισμό των μνημονίων, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία με πολλά ερωτήματα εξέφρασαν για την επόμενη μέρα.

Ολοι συμφώνησαν, ωστόσο, λίγο-πολύ ότι το μείγμα πολιτικής δεν ήταν ιδανικό, αφού –όπως είπε χαρακτηριστικά ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης– από τις 14 ποσοστιαίες μονάδες προσαρμογής στο έλλειμμα, οι 10 προήλθαν από τα έσοδα, δηλαδή από φόρους και μόνο οι 4 από τις δαπάνες.

Την ώρα που το Eurogroup συζητούσε την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των μνημονίων δήλωνε ο Κρις Αλεν, στέλεχος της Κομισιόν (DG ECFIN) στην Ελλάδα, επικεφαλής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, ο ίδιος είχε και τις επιφυλάξεις του. Είπε ότι οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν υψηλές, ότι το Δημόσιο έχει ακόμη προβλήματα, πως υπάρχει έλλειψη συντονισμού πολιτικών και είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Αντίθετη άποψη είχε ο Γερμανός δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung Τομπίας Πίλερ, αρμόδιος για τις οικονομίες της Ελλάδας και της Ιταλίας. Είπε ότι τα μνημόνια δεν πέτυχαν στον τομέα της ανάπτυξης, ότι επέβαλαν μη αναγκαία λιτότητα –κάτι που θα συνεχιστεί αδικαιολόγητα και τα επόμενα δύο χρόνια, με τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο– ενώ αντίθετα έκαναν λίγα για τις μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αντί να προσληφθούν στο Δημόσιο 10.000 νέα πρόσωπα με προσόντα, η κυβέρνηση Τσίπρα προσέλαβε την εκλογική της πελατεία (καθαρίστριες, επιστάτες σχολείων). Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερφορολογεί για να έχει μέρισμα να μοιράσει, ασκώντας στην πραγματικότητα έτσι πολιτική αναδιανομής. Είπε τέλος πως στο παρελθόν η ανάπτυξη ήταν εν μέρει φούσκα (εστιατόρια, μαγαζιά και ακίνητα) και ότι τώρα πρέπει να στραφεί η χώρα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα.

Μια αντιπαράθεση μεταξύ των πρώην υπουργών Φίλιππου Σαχινίδη και Χρήστου Σταϊκούρα έδειξε ότι έπειτα από 8 χρόνια μνημονίων παραμένουν ανοιχτές πολιτικές εκκρεμότητες. Ο κ. Σταϊκούρας συγκεκριμένα άφησε να εννοηθεί πως για το υπερβολικό έλλειμμα του 2009 έχει ευθύνες η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ επίσης υποστήριξε πως το δεύτερο μνημόνιο έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην περικοπή δαπανών και λιγότερη στους φόρους. Ο κ. Σαχινίδης αντέδρασε («το πρόβλημα ήταν οι δύο μήνες;» διερωτήθηκε) και παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία διαχρονικά στα μνημονιακά χρόνια η ισορροπία δαπανών-εσόδων διατηρήθηκε περίπου ίδια.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε εξάλλου ότι «τελειώνει το αφήγημα περί δήθεν καθαρής εξόδου», αφού η χώρα έχει δεσμευθεί για πρόσθετα μέτρα λιτότητας και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώς το 2060, καθώς και εποπτεία ανά τρίμηνο. Ο κ. Σαχινίδης είπε ότι το ερώτημα είναι αν μπορούμε να μπούμε σε τροχιά σύγκλισης με την Ε.Ε. και να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη. Ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή υποστήριξε για το μέλλον ότι «οπωσδήποτε μπορούμε να ανακάμψουμε, αλλά θα πάρει χρόνο» και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συναίνεση και να ακολουθηθούν συνεπείς πολιτικές. Ληξιπρόθεσμες οφειλές, χρέος και μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν προκλήσεις που πρέπει να παρακολουθούνται, είπε.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή