Εως τα τέλη Ιουλίου οι δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet

Εως τα τέλη Ιουλίου οι δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι τέλος Ιουλίου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι για τη Forthnet να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Οι πιστώτριες τράπεζες δείχνουν να επισπεύδουν τη διαδικασία, καθώς όσο περνούν οι μήνες τα δεδομένα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας επιδεινώνονται.

Ετσι προχθές, οι τράπεζες κάλεσαν τις εταιρείες Vodafone-Wind και τον Antenna να προχωρήσουν στον τελικό νομικό και οικονομικό έλεγχο (due dilligence) της Forthnet. Τραπεζικοί κύκλοι, ωστόσο, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο στη διαδικασία να προστεθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, από εκείνους που συμμετείχαν στη διαδικασία, εφόσον όμως προσέλθουν με κάποια καλύτερη προσφορά. Στην πράξη, η προσφορά τους να περιλάβει χαμηλότερο «κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρείας.

Πρόθεση των τραπεζών είναι το due dilligence να διαρκέσει 2-3 εβδομάδες, έτσι ώστε, ιδανικά, στο τέλος του επόμενου μήνα, να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Επειδή όμως η μέχρι τώρα διαδικασία δεν ήταν ιδιαίτερα εύρυθμη, παράγοντες κοντά στη διαδικασία δεν απέκλειαν η υποβολή των προσφορών να γίνει ακόμη και στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου. Το σημαντικό για τις τράπεζες είναι η υποβολή να γίνει πριν από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Forthnet για το α΄ εξάμηνο του έτους.

Οι τράπεζες έχασαν πολύ χρόνο αξιολογώντας ενδιαφερόμενους επενδυτές που ούτε την οικονομική επιφάνεια διέθεταν, αλλά ούτε και τις απαραίτητες συμμαχίες για να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα είχαν. Προς την κατεύθυνση αυτή πίεζε η κυβέρνηση, η οποία είχε εκφράσει, εμμέσως πλην σαφώς, τη στήριξή της προς την κατεύθυνση συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχήματος. Κι όσο αυτό αντικειμενικά δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, η κυβέρνηση έσειε τη δαμόκλειο σπάθη της Ρυθμιστική Αρχής (ΕΕΤΤ), αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψει τους τέσσερις παίκτες, ΟΤΕ, Vodafone, Wind, και Forthnet, να γίνουν τρεις. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα από ορισμένα ΜΜΕ υπήρξαν πυρά κατά του συμβούλου που όρισαν οι τράπεζες στη διαδικασία, τη Nomura.

Σχετικά με το θέμα του ανταγωνισμού, εφόσον η Vodafone και η Wind συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και τελικά καταστούν προτιμητέος επενδυτής, θα ζητηθεί εκ των προτέρων η σύμφωνη γνώμη, είτε της εγχώριας αρχής ανταγωνισμού, είτε της ευρωπαϊκής, είτε και των δύο μαζί.

Ο,τι και αν συμβεί, πάντως, θα είναι δύσκολο να τεθεί φραγμός στη συγκέντρωση, με την έννοια ότι ακόμη και μετά την απορρόφηση της Forthnet από τις Vodafone και την Wind, ο ΟΤΕ θα διαθέτει μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο και από τις δύο εταιρείες. Μάλιστα σε επίπεδο εσόδων, το μερίδιό του ξεπερνά εκείνο που προκύπτει από την άθροιση των μεριδίων Vodafone και Wind.

Επίσης, παρόλο που όλοι σχεδόν προεξοφλούν το ενδεχόμενο υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο τέλος του επόμενου μήνα –και ειδικά μάλιστα από τις Vodafone-Wind–, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι με βάση τα ευρήματα του due dilligence, ενώ παράγοντες κοντά στη διαδικασία σημειώνουν ότι μέχρι τώρα η πολύμηνη διαδικασία που ακολουθήθηκε πολύ λίγες πληροφορίες αποκάλυψε στους ενδιαφερομένους για την κατάσταση της Forthnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή