Τραμπ: «Η αποπυρηνικοποίηση έχει ξεκινήσει»

Τραμπ: «Η αποπυρηνικοποίηση έχει ξεκινήσει»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη καταστρέψει τέσσερα πεδία πυρηνικών δοκιμών, δρομολογώντας την πορεία προς την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση». Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις είχε δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Απευθυνόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι Βορειοκορεάτες «σταμάτησαν να εκτοξεύουν πυραύλους, περιλαμβανομένων και των βαλλιστικών πυραύλων. Καταστρέφουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες κατασκεύαζαν κινητήρες. Τις ανατινάζουν. Εχουν ήδη ανατινάξει ένα από τα μεγάλα πεδία πυρηνικών δοκιμών, όχι, στην πραγματικότητα, τέσσερα. Και το μεγάλο ζήτημα είναι ότι θα υπάρξει πλήρης αποπυρηνικοποίηση, που έχει ήδη αρχίσει»

Οι βορειοκορεατικές πυρηνικές δοκιμές έγιναν στα έγκατα βουνών και οι ανατινάξεις αφορούν τις σήραγγες που οδηγούν στα πεδία δοκιμών. Δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Τραμπ.

O ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, βρισκόταν έως χθες στο Πεκίνο, για συζητήσεις σχετικά με την ενίσχυση της «στρατηγικής και τακτικής» συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς η Κίνα έπαιξε ρόλο-κλειδί στην υλοποίηση της προσέγγισης Ουάσιγκτον – Πιονγιάνγκ. Η επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο ήταν η τρίτη σε διάστημα τριών μηνών και υλοποιήθηκε προκειμένου οι δύο πλευρές να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της ιστορικής συνόδου της 12ης Ιουνίου ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαίνεσε τον Κιμ για τη διαχείριση και για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Σιγκαπούρης, αλλά και για τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας στα πρότυπα του κινεζικού μοντέλου. Η σχέση του Κιμ με το Πεκίνο είναι ένα από τα ατού του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Κίνα μπορεί να χαλαρώσει τις κυρώσεις απέναντι στη Βόρεια Κορέα, δίνοντάς της το περιθώριο να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση με το δικό της ρυθμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή