Ευρωπαϊκή αντεπίθεση στους δασμούς του Τραμπ

Ευρωπαϊκή αντεπίθεση στους δασμούς του Τραμπ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα τίθενται σε ισχύ οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ, απαντώντας σε ανάλογα μέτρα που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χθες πως οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο «πάνε ενάντια σε κάθε λογική και στα μαθήματα της Ιστορίας». Τόνισε δε πως η Ε.Ε. θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την εξισορρόπηση του διμερούς εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, αναφέρει ότι «δεν θέλαμε να φτάσουμε εδώ», αλλά η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ δεν άφησε άλλη επιλογή». Διευρύνεται, στο μεταξύ, το μέτωπο κατά της πολιτικής προστατευτισμού που ασκεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με την Ινδία και την Τουρκία να προστίθενται στη λίστα των χωρών που εφαρμόζουν αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Οι νέοι δασμοί 25% της Ε.Ε., που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, στοχεύουν κυρίως σε προϊόντα που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά των ΗΠΑ και παράγονται σε πολιτείες όπου υπερισχύει στο κυβερνών κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Στον μακρύ κατάλογο της Ε.Ε., που κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), περιλαμβάνονται το μπέρμπον, το φιστικοβούτυρο, το καλαμπόκι, προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου και είδη ρουχισμού. Οι δασμοί της Ε.Ε. εφαρμόζονται βάσει της αξίας των εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου της Ε.Ε. που πλήττονται από τα μέτρα των ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. προσέφυγε στον ΠΟΕ, αμφισβητώντας το επιχείρημα των ΗΠΑ πως επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Πλην της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κίνα, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ινδία έχουν επίσης δρομολογήσει αντίποινα κατά των ΗΠΑ.

Η Ινδία αποφάσισε, χθες, να αυξήσει τους δασμούς που επέβαλε μόλις προ ημερών σε περίπου 30 αμερικανικά προϊόντα για να αναπληρώσει τις απώλειες των 241 εκατ. δολ. που προκαλούνται από τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Στη λίστα των αμερικανικών προϊόντων που επιβαρύνονται με δασμούς από την Ινδία περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα μήλα, χημικά και μέταλλα. Ορισμένα από τα επιπλέον μέτρα θα επιβληθούν άμεσα και άλλα στις αρχές Αυγούστου. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, πως θα αυξηθούν οι δασμοί στις εισαγωγές των αμερικανικών μοτοσικλετών. Παρομοίως, η Τουρκία προχωρεί σε δασμούς 267 εκατ. δολ. στις εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, καρυδιών, καπνού, ρυζιού, ουίσκι και αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, συνολικού ύψους 1,8 δισ. δολαρίων. Η Κίνα έχει εφαρμόσει από τις 2 Απριλίου δασμούς 611,5 εκατ. δολ. σε αμερικανικά προϊόντα, συνολικού ύψους 2,72 δισ. δολ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι Αμερικανοί αγρότες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αναμένεται να επιβαρυνθούν με δασμούς έως και 3,5 δισ. δολ. σε προϊόντα αξίας 26,9 δισ. δολ., αναφέρει το Bloomberg.

Προειδοποίηση από Κίνα

Η Κίνα απάντησε χθες στους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου πως ασκεί «επιθετική οικονομική πολιτική», κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την «επιπόλαιη συμπεριφορά τους» στις διμερείς εμπορικές σχέσεις τους. Το Πεκίνο προειδοποίησε, επίσης, πως με την πολιτική προστατευτισμού που ακολουθούν οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και αγρότες. Ετσι, για παράδειγμα, οι δασμοί που επέβαλε ως αντίποινα η Κίνα στις εισαγωγές αυτoκινήτων από τις ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που προσφέρει μια γερμανική εταιρεία, η Daimler. Αν και η Daimler διατηρεί την έδρα της στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, διατηρεί εργοστασιακές μονάδες στις ΗΠΑ που εξάγουν απευθείας στην Κίνα. Η Ουάσιγκτον ενέτεινε μέσα σε λίγα 24ωρα τις πιέσεις στο Πεκίνο με απειλές για την υιοθέτηση νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, συνολικού ύψους 250 δισ. δολαρίων. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η Daimler αποτελεί την πρώτη εταιρεία υψηλής κεφαλαιοποίησης που προειδοποιεί πως τα κέρδη της θα είναι, φέτος, λίγο χαμηλότερα από το 2018. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν έναν παραπάνω λόγο να ανησυχούν διότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει δασμολογικά μέτρα και για τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή