Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/06/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται το ντιλ του ΔΕΣΦΑ

Απολύτως ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος προχωράει η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες τη διαδικασία πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου διαχειριστή υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συμμετοχής των εταιρειών Snam-Enagas-Fluxys σε ποσοστό 66% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ σε διάστημα δύο μηνών. Η περίπτωση αντιμετωπίζεται περισσότερο ως μια τυπική διαδικασία αφού και τα τρία μέλη της κοινοπραξίας στην οποία περνάει ο έλεγχος του ΔΕΣΦΑ είναι πιστοποιημένοι ευρωπαϊκοί διαχειριστές. Το επόμενο βήμα, μετά την πιστοποίηση από τη ΡΑΕ, θα είναι η κατάθεση του φακέλου σε DG Comp και DG Energy για την έγκριση της συναλλαγής. Θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας από το ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξία της Snam και η καταβολή του τιμήματος των 535 εκατ., εκ των οποίων τα 251,3 εκατ. θα κατευθυνθούν στα δημόσια ταμεία και τα 283, 7 εκατ. στα ταμεία των ΕΛΠΕ.

«Νομίζεις ότι ξέρεις την οικονομία της χώρας σου;»

Μπορεί από το 2010 και έπειτα οι Ελληνες να έγιναν ειδικοί σε ό,τι αφορά τους βασικούς οικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία κ.ά.), δεν συμβαίνει όμως το ίδιο απαραιτήτως με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Στην ιστοσελίδα της Eurostat υπάρχει από χθες ένα διαδραστικό τεστ οικονομικών γνώσεων με τον τίτλο «Νομίζεις ότι ξέρεις την οικονομία της χώρας σου;», που μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει εάν γνωρίζει την εξέλιξη του ΑΕΠ, της ανεργίας, του ελλείμματος κ.ο.κ. Εάν κάποιος, βεβαίως, δώσει απαντήσεις που αποτελούν ευσεβείς πόθους, η Eurostat θα τον διορθώσει.

Πρότυπο ο αυτοδημιούργητος επιτυχημένος επιχειρηματίας

Θετικό πρότυπο πρέπει να αποτελεί ο αυτοδημιούργητος, επιτυχημένος επιχειρηματίας, είπε χθες ο δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeiner Zeitung Τομπίας Πίλερ, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το πρότυπο αυτό πρέπει να αντικαταστήσει την εικόνα του «καπιταλιστή» και του «ολιγάρχη», είπε ο Γερμανός, που φάνηκε να γνωρίζει τη χώρα μας «απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη» και να ανησυχεί περισσότερο για την αλλαγή νοοτροπίας και τις μεταρρυθμίσεις και λιγότερο για το χρέος.

Στο «τιμόνι» του ΣΕΛΠΕ ξανά ο κ. Αντ. Μακρής

Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) επανεξελέγη ο κ. Αντώνης Μακρής (φωτ.) στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα για το νέο διοικητικό συμβούλιο της τριετίας 2018-2021. Ο κ. Α. Μακρής υπενθυμίζεται ότι είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Intersport (του ομίλου Φουρλή). Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Ι. Βασιλάκος, νέος διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, γενικός γραμματέας ο κ. Κ. Γεράρδος της Πλαίσιο, ταμίας ο Δ. Κωλέττας (Attrativo) και μέλη οι κ. Β. Φουρλής, Ηλ. Μάλαμας, Οδ. Αθανασίου, Ευ. Παπαευαγγέλου και Γ. Παπαντώνης.

Αύξησαν το ποσοστό τους οι αδερφοί Καλλιτσάντση

Ποσοστό 15,59% (από 11,8% μέχρι πρότινος) ελέγχουν πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ οι αδελφοί Καλλιτσάντση, καθώς τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα κατά το διάστημα από 18 έως 20 Ιουνίου, προχώρησαν, μέσω της εταιρείας συμφερόντων τους, Pemanoaro Limited, στην απόκτηση συνολικά 6.650.000 μετοχών, επενδύοντας 13,25 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το τίμημα διαμορφώθηκε σε σχεδόν 2 ευρώ/μετοχή. Οι μετοχές αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,75% της εισηγμένης. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα περίοδο, καθώς μαίνεται η διαμάχη μεταξύ των κύριων μετόχων για τον έλεγχο της διοίκησης του ομίλου. Στην προσεχή γενική συνέλευση, η κάθε πλευρά θα καλέσει τους μετόχους να ψηφίσουν το διοικητικό συμβούλιο της επιλογής της, κάτι που θα σηματοδοτήσει και τις αντίστοιχες διοικητικές εξελίξεις στον κατασκευαστικό όμιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή